avgust 19, 2021

V Rogaški prihodnje leto nadhod Sonce - kaj pa stolp?

V Rogaški Slatini bodo gradili nadhod Sonce. Ta bo povezal center Rogaške z območjem starega mizarstva, kjer bodo uredili tudi parkirišče P+R in kasneje stolp Kristal. Danes je občina podpisala pogodbo z izvajalcem, ki bo nadhod gradil poleti prihodnje leto.

Po nadhodu sonce se bo mogoče sprehoditi septembra prihodnje leto. (Foto: Občina Rogaška Slatina)

Dopoldne sta pogodbo za gradnjo nadhoda Sonce podpisala slatinski župan Branko Kidrič in predstavnik primorskih podjetij Adriaplan in Petrič Andrej Žiberna, ki bosta nadhod gradili. Nadhod se bo začel med restavracijo Sonce in Pegazovim domom ter nad cesto in železnico vodil do nekdanjega mizarstva. Kidrič pri tem pravi, da sta bili območji pred gradnjo železnice in notranje obvoznice nekoč že povezani, zato:

Nadhod bo sicer dolg 182 metrov in širok 3 metre in pol. Pri tem Kidrič pravi:

Gradnja nadhoda se bo začela junija prihodnje leto in bo trajala tri mesece, stala bo 1,6 milijona evrov, pri projektu, ki obsega tudi gradnjo parkirišča in treh kilometrov novih kolesarskih poti v Rogaški, pa bo občini s financami pomagal evropski Eko sklad.


Dopoldne je občina s podjetji, ki bosta gradili nadhod, podpisala pogodbo. (Foto: Štajerski val)

Stolpa prihodnje leto še ne bo, kaj pa orglarski center?
Nadhod Sonce bo v prihodnosti pripeljal tudi do razglednega stolpa Kristal. Kot pravi Kidrič, trenutno iščejo izvajalca, ki bo gradil 106-metrski stolp:

O časovnici postavitve stolpa, ki bo najvišja stavba v Sloveniji, pa:

Prvi cilj, ki so ga zastavili pred decembrskim referendumom, kjer so občani gradnjo stolpa podrprli, pa je bil, da bi stolp na območju nekdanjega mizarstva stal že konec prihodnjega leta. Veliko bolj nedorečena pa je prihodnost orglarskega centra, ki ga je na območju mizarstva obljubil lokalni podjetnik Anton Škrabl. Kidrič pravi:

Spomnimo, del zemljišča je za gradnjo nadhoda, parkirišča in stolpa kupila občina, del pa naj bi ga za orglarski center kupil Škrabl. Bolj oprijemljivi so trenutno načrti lastnika večine Tržaškega hriba. Ta po Kidričevih besedah pozdravlja nadhod, saj želi na hribu urediti športno-rekreacijski park. (TMG)


Nadhod se bo začel med restavracijo Sonce in Pegazovim domom ter se zaključil pri starem mizarstvu. (Foto: Štajerski val)