september 18, 2020

V Rogaški vrata odpira Bobrov center

V Rogaški Slatini vrata odpira Bobrov center. S pomočjo bobra, ki je po 200 letih spet našel pot v porečje Sotle, bodo v centru naravo ob reki in njene prebivalce skušali približati čim več obiskovalcem.

Z Bobrovim centrom želijo v Rogaški dopolniti turistično ponudbo in osveščati o naravi. (Foto: Štajerski val)

V Nimnem pri Rogaški Slatini je občina včeraj odprla Bobrov center. Namenjen je ohranjanju narave na območju Sotle s pritoki, ki ga ščiti tudi Natura2000. O glavnih ciljih centra pa župan Branko Kidrič:

Ureditev Bobrovega centra, s katerim bo upravljal Javni zavod za turizem in kulturo Rogaška Slatina, je stala 1,4 milijona evrov. Kaj vse je v njem?

Ob tem Kidrič upa, da bi nekoč tu lahko spet uredili Vonarsko jezero, a dodaja, da lahko Bobrov center deluje tudi samostojno, brez jezera. Če bi občini Podčetrtek in Rogaška Slatina uspeli jezero ponovno napolniti z vodo, bi namreč jezero segalo do Bobrovega centra.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek pa novo pridobitev opisuje tako:

Ureditev je namreč del meddržavnega slovensko-hrvaškega projekta. Počivalšek ob tem poudarja, da lahko področje Vonarskega jezera zaživi le s sodelovanjem, ne le na medobčinski, temveč tudi na meddržavni ravni.

Naravo moramo občutiti
Z Bobrovim centrom želijo pritegniti čim širši krog obiskovalcev. Pritličje bo za prve obiskovalce odprto že na jutrišnjo soboto, prihodnji konec tedna pa se bodo obiskovalci lahko sprehodili tudi po razstavi v nadstropju. Na njej je poudarjeno predvsem izkustvo razstave, ne le prebiranje o njej, pravi Tanja Košar Starič iz zavoda za varstvo narave, ki je uredil interpretacijo v centru:

Reka Sotla in življenje, ki ga nudi, je namreč zelo pester sistem, poudarja. Njegovi pestrosti pa se zadnja leta pridružuje tudi bober, po katerem je center dobil ime, in ki je na tem območju pred 200 leti izumrl.

Po bobrovem centru se boste lahko sprehodili sami, lokalni vodniki pa že nabirajo znanja, s katerimi bodo lahko obiskovalce popeljali po Bobrovem centru. (TMG)