januar 19, 2021

V Rogatcu manj turistov in manj prihodkov

Turistična sezona v letu 2020 je bila v občini Rogatec zaradi epidemije covida-19 ena manj uspešnih. Skupno so dosegli 35 % obisk v primerjavi z letom 2019. Letos za šolske skupine pripravljajo programe, s katerimi bodo na drugačen način kot doslej podajali vsebine življenja nekoč.

Dvorec Strmol je bil v letu 2020 najbolje obiskan objekt kulturne dediščine v občini Rogatec. (Foto: Zavod za turizem, kulturo in razvoj Rogatec)

Najbolje obiskan dvorec Strmol
Zavod za turizem, kulturo in razvoj Rogatec, ki upravlja z Muzejem na prostem Rogatec in dvorcem Strmol, je imel v letu 2020 za približno dve tretjini manj obiskovalcev kot leta 2019. Največ zanimanja je bilo za dvorec Stmol, ki je kljub omejitvenim ukrepom za zajezitev novega koronavirusa dosegel 60 % obisk, razlaga Nives Brezovnik. "Dober rezultat smo dosegli z intenzivnejšo promocijo dvorca v okviru prodajnih spletnih paketov s prenočiščem v Rogatcu. S finančnega vidika upad obiskovalcev pomeni za nas tudi manj sredstev, tako smo razliko skušali ublažiti s krajšim delovnim časom zaposlenih, upokojitvijo sodelavk ter zmanjšanjem drugih stroškov. Ves čas pa smo se trudili ostati v stiku z obiskovalci, tako smo pripravili 360 stopinjske posnetke, da se lahko obiskovalci virtualno sprehodijo po Muzeju na prostem, dvorcu Strmol, razstavah in sakralnih objektih," pojasnjuje Nives Brezovnik.

Spoznavanje zgodovine preko Zoom-a
Za šolske skupine, ki sedaj ne morejo k njim, imajo po besedah Brezovnikove pripravljene programe s katerimi bodo, ko bo to mogoče, obiskali šole oziroma se družili virtualno preko Zoom-a, ter bodo na precej drugačen način kot doslej podajali vsebine življenja nekoč. V tem času so postali še bolj aktivni na družabnih omrežjih FB, Instagramu, Youtube kanalu VisitRogatec, lotili so se prenove spletne strani in spletne trgovine E-lodn.

 
Tudi Muzejsko trgovino Lodn je v zadnjem letu obiskalo bistveno manj turistov. (Foto: Muzej na prostem Rogatec)

Električno vozilo za turiste
Kljub slabši lanskoletni turistični sezoni pa v Rogatcu že zrejo v nove priložnosti, ki jih bodo uresničevali tudi z novim električnim vozilom pridobljenim z električno polnilnico v okviru projekta Zeleno je In. "Omogočen bo prevoz turistov iz bližnjih zdravilišč v naš kraj. Sicer pa je namembnost električnega vozila zastavljena še širše in omogoča prevoz starejšim občanom po opravkih znotraj in izven občine. S turističnega vidika povezovanja pa vzpostavljamo nove programe in sodelovanja z destinacijo VisitHaloze," napoveduje Nives Brezovnik. (SP)