september 23, 2020

V Rogatcu oživljajo redke obrti

V Rokodelskem centru Rogatec so v teh dneh izobraževanja izdelave brezovih metel in lesenih grabelj. Po uspešno opravljenem izpitu bodo udeleženci prejeli strokovni certifikat, ki bo priznan v Avstriji in Sloveniji. Cilj projekta ohranitev redkih in skoraj pozabljenih obrti.

Udeleženci programa so se srečali z mojstrom Tonetom Vogrincem, ki v okolici med redkimi še zna izdelati metle in grablje. (Foto: Zavod za kulturo, turizem in razvoj Rogatec)

Zaradi velikega zanimanja sprejemni izpit
Izobraževanja izdelave brezovih metel in lesenih grabelj izvaja Zavod za kulturo, turizem in razvoj Rogatec v sklopu projekta EUREVITA. V projektu sodelujejo tudi Zavod za zaposlovanje Celje, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije in trije partnerji iz Avstrije, in sicer Berufsförderungsinstitut Burgenland, Sekem Energy in Freilichtmuseum Stübing. Zanimanje za izobraževanje v teh starodavnih in skoraj pozabljenih obrteh je precejšnje, saj se je v program želelo vključiti 23 kandidatov, sprejeli so jih lahko le 10, razlaga Nives Brezovnik iz Zavoda za kulturo, turizem in razvoj Rogatec.

 Uvodno srečanje udeležencev projekta EUREVITA v Rogatcu. (Foto: Zavoda za kulturo, turizem in razvoj Rogatec)

Starodavne obrti nove priložnosti
Program izdelave brezovih metel in lesenih grabelj po besedah Brezovnikove poteka 11 dni in bo trajal še ves prihodnji teden. In kakšna je vsebina programa? 

Usposabljanje, v katerem bodo udeleženci pridobili strokovne veščine vezane na tradicionalni poklic, bo uspešno zaključeno z izpitom. Strokovni certifikat bo priznan v Avstriji in Sloveniji. (SP)

Galerija slik