september 26, 2020

V Rogatcu terapevtsko jahanje za otroke s posebnimi potrebami

Konjeniški klub Strmol je uspel na razpisu programa Evropska solidarnostna nota s projektom Iskrica v očeh in vajeti v dlaneh. Cilj projekta je nadgradnja terapevtskega jahanja za osebe s posebnimi potrebami, ki ga v klubu s strokovnimi mentorji izvajajo že več let.

Terapevtsko jahanje ima blagodejen vpliv na ljudi s posebnimi potrebami. (Foto: KK Strmol)

Aktivnosti s solidarnostno noto
Mladi člani Konjeniškega kluba Strmol iz Rogatca so v okviru programa Evropska solidarnostna enota bili uspešni s prijavo projekta Iskrica v očeh in vajeti v dlaneh. Glavni cilj devetmesečnega projekta je predstavitev in razvoj terapevtskega jahanja za osebe s posebnimi potrebami, ki se izvaja v Konjeniškem klubu Strmol, razlaga predstavnica kluba Živa Novak.



Projekt izvajajo aktivni mladi člani Konjeniškega kluba Strmol, ki želijo predstaviti svoje ideje in solidarnostno noto pri izvajanju aktivnosti za večjo prepoznavnost terapevtskega jahanja na lokalni in regionalni ravni.

Delavnice, usposabljanja, priročnik
"V okviru projekta bodo izvedene različne delavnice, usposabljanja, ogled primerov dobrih praks, neposredno delo v terapevtskem jahanju, dobrodelna prireditev, v zaključku projekta pa bo pripravljen tudi priročnik o pridobljenem znanju, ki bo v prihodnje v pomoč nam in drugim izvajalcem terapevtskega jahanja v Sloveniji," razlaga Novakova in dodaja, da je pomemben cilj projekta predstavitev terapevtskega jahanja čim širšemu krogu ljudi, z namenom vključitve prostovoljcev in pridobivanja sredstev za izvajanje programa terapevtskega jahanja. Vrednost celotnega projekta je 6.700 evrov, od tega je projektu bila dodeljena dotacija iz programa v višini 4.500 evrov.

 Terapevtsko jahanje za otroke v Rogatcu izvajajo dvakrat na teden. (Foto: KK Strmol)

Za večjo samozavest in boljše počutje
Konjeniški klub Strmol skupaj s strokovnimi mentorji že več let dvakrat tedensko izvaja terapevtsko jahanje za osebe, ki se soočajo s fizičnimi in duševnimi motnjami v razvoju. "Tovrstno jahanje se od navadne ježe razlikuje predvsem po načinu dela, veliko jahalnih ur namreč poteka tudi brez sedla, kjer se jahač nahaja direktno na konjskem hrbtu. Vaje, ki se izvajajo morajo biti prilagojene fizičnim zmogljivostim vsakega posameznika. Večkrat se uporabljajo tudi razni pripomočki, ki še dodatno pripomorejo k hitrejšemu napredku in popestrijo uro. Obiskovanje terapij vzpostavi posebno vez med človekom in konjem, napredek pa se odraža predvsem v boljši in bolj pokončni drži, osebnemu razvoju, jahačem pa se izboljšata predvsem samozavest ter splošno počutje," razlaga Živa Novak. (SP)

Galerija slik