april 25, 2018

V Rogatec na Zeleni festival

V Muzeju na prostem Rogatec se bodo v soboto na 3. Zelenem festivalu zbrali ponudniki semen, sadik in zelišč. Hkrati pripravljajo predavanje, prikaze in delavnice, s cestnim vlakcem vas bodo popeljali tudi na izlet po okoliških krajih.

Utrinek z lanskoletnega Zelenega festivala.

V ospredju sejem
Na Zelenem festivalu, ki ga tretje leto organizira Zavod za turizem, šport in razvoj Rogatec, se bodo v Muzeju na prostem Rogatec zbrali ponudniki semen, sadik in zelišč iz različnih slovenskih krajev. "Pričakujemo 19 ponudnikov, na stojnicah bodo na voljo sadike zelišč, vrtnin, semena, zeliščne čaje in druge pripravki in izdelke," razlaga predstavnica organizatorja Nives Brezovnik, ki hkrati napoveduje tudi pester spremljevalni program.

Delavnice o vrtnarjenju
Veščine vrtnarjenja bodo na festivalu obiskovalcem približali s predavanjem, prikazi in delavnicami. "Letos bo osrednje predavanje na temo celoletne samoosrbne pridelave zelenjave v domačem vrtu. V Grajski pristavi bo predaval Igor Škerbot iz KGZS. Vsako uro se bodo za ljubitelje vrtnarjenja v Muzeju na prostem vrstili različni prikazi in delavnice, spoznali bodo osnove pridelave zelenjave na vrtu, se poučili o celoletni pridelavi solate v rastlinjaku, vzgoji lastnih semen in sadik ter varni uporabi zelišč," pravi Brezovnikova in dodaja, da bosta najmlajšim na voljo tudi čebelarska delavnica in delavnica peke žulik v muzejski črni kuhinji.

Izleta po Žahenberški dolini in pod Donačko goro
Obiskovalci se bodo lahko tudi letos popeljali s cestnim vlakcem na potep po okoliških krajih. "Pripravljamo izleta po Žahenberški dolini in pod Donačko goro. Na obeh izletih se obeta tudi presenečenje," pravi Breznikova ter ob tem namigne na srečanje z domačini in majhno pogostitev. Za vožnjo z vlakcem na izlet bo potrebna vstopnica, ki jo na dan prireditve kupite na vhodu v muzej, zanjo boste odšteli 2 evra. Sicer pa je vstop na Zeleni festival letos izjemoma brezplačen. Ta dan bo za eno uro vrata odprl tudi sosednji Konjeniški center Strmol, kjer bo poleg ogleda konjušnice možna tudi ježa v maneži. (SP)