november 10, 2022

V samostanu Studenice kavarna in wellness

Mariborsko podjetje Enertec začenja celovito obnovo samostana Studenice. Propadajoč samostanski kompleks dominikank želijo preurediti v turistične namene. Dela bodo stala približno 10 milijonov evrov, trajala pa bodo vsaj 7 let.

Kompleks samostana Studenice bo čez nekaj let dobil novo, lepšo podobo. (Foto. Simona Kostanjšek Brglez)(

Najprej obnova streh in statična sanacija
Podjetje Enertek, ki se sicer ukvarja z izgradnjo sončnih elektrarn, je konec lanskega leta postalo lastnik samostana Studenice v občini Poljčane. Za samostanski kompleks, ki je v zadnjih dvajsetih letih nezadržno propadal, je podjetje odštelo 200 tisoč evrov. To je manj kot bodo stali prvi nujni posegi, ki so potrebni za stabilizacijo objekta in preprečitev nadaljnjega propadanja, pravi Simona Kostanjšek Brglez, vodja revitalizacije studeniškega samostana. „Prvi objekt, nekdanja upravna stavba, je v precej dobrem stanju, lahko bi rekli, da je nekje v tretji gradbeni fazi, pripravljen za četrto gradbeno fazo. Drug objekt, nekdanji samostan pa je v dokaj slabem stanju. Ta je potreben nujne in čimprejšnje sanacije," razlaga Kostanjšek Brglezova. Napoveduje, da bo prva faza obnove, ki so jo začeli v začetku novembra, obsegala popravilo streh na celotnem kompleksu, tudi menjavo dela ostrešja, prekritje stopnišča in statično sanacijo zahodnega trakta.

Pred samostanom dominikank, ki je zadnjih 20 let nezadržno propadal, so lepši časi. (Foto: Simona Kostanjšek Brglez)

Upajo na državno oz. evropsko sofinanciranje
Obnova celotnega samostana bo velik finančni zalogaj, saj je ocenjena na približno 10 milijonov evrov. Posege bo podjetje financiralo iz lastnih sredstev. "Za obnovo celotnega kompleksa do faze, da bomo v njem lahko začeli z dejavnostmi, pa bomo potrebovali evropska in/ali državna sredstva," razlaga Kostanjšek Brglezova in dodaja, da si za uresničitev projekta prizadevajo pridobiti sofinanciranje na ustreznih razpisih.

Glede na trende in aktualne razpise - predvsem kar zadeva energetsko učinkovitost stavb - je to, da imamo opraviti s spomenikom, breme, ocenjuje vodja revitalizacije studeniškega samostana. Vendar pa trdno verjame in je prepričana, da je to tudi njihova velika prednost in da bodo našli ustrezen razpis, na katerem bodo lahko kandidirali.

Takšna je podoba dela samostana Studenice pred obnovo. (Foto: Simona Kostanjšek Brglez)

Upravni del samostana urejen v roku 3 let
Samostan dominikank želijo novi lastniki v prihodnjih letih celovito obnoviti in nameniti za turistično dejavnost. „Cilj je, da najprej usposobimo prvi objekt. Spogledujemo se z ureditvijo kavarne, info centra, restavracije, večnamenske dvorane in nekaj sob. V nekdanjem samostanu pa želimo obiskovalcem v prihodnje nuditi tudi wellness storitve,“ razkriva Kostanjšek Brglezova in dodaja, da bo do ureditve celotnega kompleksa dolga pot. Prvo, nekdanjo upravno stavbo samostana Studenice, bi radi uredili v roku treh let, medtem ko bodo za drugi del kompleksa z nekdanjim bivalnim prostorom redovnic in obsežnim zemljiščem, potrebovali vsaj sedem let. (SP)

Novi lastnik bo uredil tudi zemljišče v okolici samostana. (Foto: Simona Kostanjšek Brglez)

Galerija slik