marec 14, 2018

V Šentjurju razburja zakon o sanaciji Celjske kotline

Državni zbor je v prvi obravnavi potrdil predlog Zakona o nujni sanaciji čezmerne obremenitve okolja na območju Celjske kotline. Zajema območja občin Celje in Štore, ne pa tudi Šentjurja. Med Šentjurčani je to vzbudilo precej nejevolje, na to temo je bila sklicana izredna seja občinskega sveta.

Na izredno sejo je prišlo le osem občinskih svetnikov, zato je ni bilo ... (Foto: Štajerski val)

Šentjurčani bi v zakon vključili tudi Proseniško
Predlog Zakona o nujni sanaciji čezmerne obremenitve okolja na območju Celjske kotline je v parlamentarno proceduro kot prvopodpisana vložila Janja Sluga, poslanka SMC. Čeprav ga vlada ni podprla, saj da bi se bilo tovrstne problematike treba lotevati celovito za vso državo, so mu poslanci dali zeleno luč za nadaljnjo obravnavo. Ob tem pa je završalo v Šentjurju. V predlogu zakona namreč ni predvidena sanacija na območju Proseniškega, čeprav sodi v Celjsko kotlino in je v preteklosti prav tako občutilo okoljska bremena težke industrije. „Mi smo bili o tem zakonu seznanjeni preko medijev, takoj po 1. obravnavi smo se odzvali in poslancem, ministrstvu za okolje ter predsedniku Državnega zbora poslali dopis z željo oz. zahtevo, da se tudi občino Šentjur vključi v ta zakon,“ je na včerajšnji novinarski konferenci dejal šentjurski župan Marko Diaci in poudaril, da je bilo območje Proseniškega prav tako vključeno v poročilo o okoljskih vplivih kot občini Celje in Štore ter da so bili tudi tam analizirani vzorci zemljine. Strokovne podlage za vključitev v zakon torej po njegovih besedah obstajajo.

Takšne in drugačne analize
Predlagateljica zakona, celjska poslanka stranke SMC Janja Sluga, razlaga, da je bilo podlaga za predlog zakona poročilo celjskega Inštituta za okolje in prostor. Na vprašanje, zakaj v predlogu ni območja šentjurske občine, pa odgovarja: »Strokovne podlage, se pravi strokovne analize na 512 vzorcih so bile narejene znotraj občin Celje in Štore. Šele včeraj sem dobila dodatno informacijo o obstoju nekih posameznih analiz in vzorcev tudi za Šentjur. Prav tako informacijo, kjer se ministrstvo za okolje in prostor sklicuje na Environovo analizo, ki jo je naročil in plačal glavni onesnaževalec, Cinkarna Celje. To je novo dejstvo. V preteklosti so se namreč za podlago jemale le analize, ki jih je financirala država.« Janja Sluga ob tem pravi, da sama nima zadržkov, da v predlog zakona ne bi mogli dodatno uvrstiti tudi šentjurske občine. »Če ministrstvo s tem nima težav, jih tudi jaz nimam. Je pa seveda potem odgovornost na strani ministrstva, da stoji za tem, da je ta zasebna analiza ustrezna in primerna, da se na podlagi nje ukrepa,« nam je dejala predlagateljica zakona.

Poslanka že vložila amandma
Pristojni odbor bo predlog zakona znova obravnaval konec meseca, do takrat bo Janja Sluga preučila zahteve šentjurske občine, pa tudi amandma, ki ga je že vložila šentjurska poslanka iz vrst stranke SDS Jelka Godec. Tudi ona je včeraj, tako kot župan, sklicala novinarsko konferenco in dejala: »Da bom vložila amandma, sem napovedala že na seji prvega branja zakona. Z njim dodajam k sanaciji v občinah Celje in Štore še sanacijo degradiranega območja v občini Šentjur.«

Izredna seja ni bila sklepčna
Na temo predlaganega zakona je bila za torek pozno popoldne sklicana tudi izredna seja šentjurskega občinskega sveta, zahtevala jo je svetniška skupina SDS s prvopodpisanim Jožetom Koržetom, pozivu so se pridružili še svetniki SMC in svetnik NSi. A seje ni bilo, saj občinski svet ni bil sklepčen. Prišlo je le osem svetnikov od 26-ih. »Svetniki SMC v občinskem svetu zasledujemo interes vključenosti v sanacijo tistega dela Celjske kotline, ki obsega našo občino, zato smo ta sestanek videli tudi v luči prizadevanj, da sprejmemo ustrezne sklepe, ki bi pripeljali do skupnega cilja,« je po neuspelem sklicu izredne seje zapisal vodja svetniške skupine SMC Peter Jevšinek.

Isti cilj, veliko drame
Kot kaže, je cilj vseh isti – vključitev šentjurske občine v predlagani zakon, ki bi določil ukrepe sanacije okolja, onesnaženega z bremeni nekdanje težke industrije. Zato se marsikdo sprašuje, zakaj toliko obtoževanj, slabe volje, dramatiziranja in dvigovanja prahu. V spodnjih posnetkih na to vročo temo prisluhnite županu Marku Diaciju in poslanki SDS Jelki Godec. Z njima se je pogovarjala Anja Deučman. (AD)

Galerija slik

Datoteke

Šentjurski župan Marko Diaci

Šentjurska poslanka SDS Jelka Godec