september 21, 2018

V slatinskem kulturnem centru manj za ogrevanje

Račun za ogrevanje v Kulturnem centru Rogaška Slatina bo odslej nižji. Prihranek bo omogočila energetska sanacija objekta, ki jo je slatinska občina simbolično zaključila z včerajšnjo slovesnostjo. Poleg kulturnega centra je sicer od lani energetsko manj potratna tudi občinska stavba.

Kulturni center Rogaška Slatina v novi podobi. Zeleno fasado je zamenjala bela. (Foto: Radio Štajerski val)

Kaj je novega?
Energetske sanacije občinske stavbe in kulturnega centra se je občina Rogaška Slatina lotila v skupnem projektu. Že lani je energetsko učinkovitejši plašč dobila stavba, v kateri so prostori občine, v letošnjih poletih mesecih pa še kulturni center. Obe stavbi imata energetsko učinkovito in na novo prepleskano fasado, novo je vso stavbno pohištvo, vgradili pa so tudi toplotni črpalki. Obe naložbi skupaj sta stali okoli 800.000 evrov, od tega je 227.000 evrov občina pridobila od Ministrstva za infrastrukturo.


 

Bogata društvena dejavnost
V Rogaški Slatini je po besedah župana Branka Kidriča kulturna dejavnost zelo bogata. „Leta 1998 smo skupaj z Rogatcem ustanovili izpostavo Javnega sklada Republike Slovenije za ljubiteljske dejavnosti in takrat komaj zadostili pogojem glede števila društev. V naši občini jih je bilo 9, v Rogatcu je bilo eno. Letos pa se je samo v Rogaški Slatini na javni razpis prijavilo 22 društev,“ je povedal Kidrič. Na področju kulture je, po njegovih besedah, društvom in občanom na voljo tudi bogata infrastruktura. Župan našteva: „Imamo tri dvorane v kulturnem centru, Anin dvor, dve galeriji, Kino Rogaška, Mladinski kulturni center in številne zunanje odre.“ (NS)