december 11, 2020

Po Slovenski Bistrici z mestnimi kolesi

V Slovenski Bistrici je začel delovati sistem izposoje mestnih koles mest »ZAPELJI ME« z devetdesetimi kolesi, ki so na voljo za izposojo Bistričanom in obiskovalcem mesta Slovenska Bistrica za vsakodnevne opravke. Do konca marca 2021 bo izposoja koles brezplačna.

Sistem izposoje koles Zapelji me v Slovenski Bistrici bo občanom in obiskovalcem mesta na voljo vse dni v letu. (Foto: RIC Slovenska Bistrica)

Pogoj: aplikacija Zapelji me na pametnem telefonu
S projektom »ZAPELJI ME« je občina Slovenska Bistrica v sodelovanju z Razvojno-informacijskim centrom Slovenska Bistrica zagotovila 90 mestnih koles, sedem pokritih kolesarnic in tri dodatna kolesarska stojala na interesnih točkah. Kolesa so opremljena z elektronsko ključavnico, njihova izposoja in uporaba pa je mogoča ob namestitvi aplikacije ZAPELJI ME na pametni telefon. Z uporabo aplikacije uporabnik kolo poišče, si ga izposodi, odklene in zaklene ter vrne v nadaljnjo uporabo, razlaga v.d. direktorja Razvojno-informacijskega centra Slovenska Bistrica Tomaž Repnik.



Namen vzpostavitve sistema je večja povezljivost in dostopnost do mestne infrastrukture. Uporabnikom želijo omogočiti uporabo koles kjerkoli v mestu oziroma na frekventnih točkah ter s tem prispevati k zmanjšanju motoriziranega prometa.


(Foto: RIC Slovenska Bistrica)

Parkiranje koles tudi izven baznih postaj
Tovrstni sistem izposoje koles brez prevzemno-oddajnih mest, tako imenovan »Free floating« sistem, je po besedah Repnika v teh krajih dobrodošla novost, saj omogoča kar največjo dostopnost koles kjerkoli v mestu, obenem pa uporabnikom omogoča priročen, poceni in okolju prijazen način prevoza po mestu. Sistem namreč omogoča parkiranje koles tudi izven baznih postaj. Predvsem tudi v bližini trgovin, lokalov in institucij, ki jih ljudje vsakodnevno obiskujemo.



Po uporabi lahko kolo vrnemo na eni izmed kolesarskih postaj ali drugem priročnem in fiksnem oporišču na javni površini tako, da ne ovira prometa in je v skladu z Zakonom o pravilih cestnega prometa ter Odlokom o ureditvi cestnega prometa na območju občine Slovenska Bistrica. Za pravilno parkiranje koles bo skrbela Občinska redarska služba.


(Foto: RIC Slovenska Bistrica)

Do konca marca 2021 brezplačno
Uporaba koles bo v obdobju do 31. marca 2021 brezplačna za vse uporabnike. V prostorih TIC-a bo možna tudi izposoja baterije za električni pogon, za katero bo moral uporabnik plačati kavcijo, ki jo bo ob vračilu baterije dobil v celoti povrnjeno. Kolesa bo namreč mogoče uporabljati kot navadna ali kot električna. Kakšne bodo cene izposoje po prehodnem obdobju še ni znano. Nosilec projekta Zapelji me je občina Slovenska Bistrica, s sistemom izposoje pa upravlja Razvojno-informacijski center (RIC) Slovenska Bistrica. Vrednost naložbe je nekaj čez 250 tisoč evrov, od tega je dobrih 150 tisoč evrov zagotovljenih iz Kohezijskega sklada Evropske Unije, preostanek je plačala občina Slovenska Bistrica. (SP)


(Foto: RIC Slovenska Bistrica)