avgust 10, 2020

V Šmarju nov pločnik, v Lembergu kmalu nova cesta

Občina Šmarje pri Jelšah je zaključila gradnjo pločnika od Šmarja do Dvora. Danes začenja obnovo okoli 600 metrov ceste, ki vodi v Lemberg, septembra se bo lotila še ureditve novih parkirišč pri šmarskem zdravstvenem domu. Dela bodo skupaj stala dobrih 300 tisoč evrov.

Na relaciji Mestinje-Lemberg v času del moten promet. (Foto: občina Šmarje pri Jelšah)

Cesta v Lembergu bo razširjena na pet metrov
Občina Šmarje pri Jelšah nadaljuje prizadevanja za boljše in varnejše lokalne ceste. Danes začenja obnovo 580 metrov ceste na relaciji Mestinje – Lemberg, od križišča za Sladko Goro do osnovne šole v Lembergu. "Rekonstrukcija ceste vključuje razširitev vozišča na pet metrov in ureditev bankin, odvodnjavanje bo urejeno  z graditvijo asfaltnih muld, s čiščenjem obstoječih jarkov in izvedbo novih jarkov in drenažami", napoveduje vodja oddelka na šmarski občini Anita Reich. Pogodbena vrednost del je okoli 185 tisoč evrov. Denar je občina zagotovila v občinskem proračunu. Izvajalec, Kitak gradnje, bo dela končal do 3. oktobra. V tem času bo na tem območju občasna delna in popolna zapora ceste. Obvoz bo po vzporednih cestah in bo označen z ustrezno cestno prometno signalizacijo.

Cesta, ki vodi v Lemberg, bo razširjena, dobila bo novo asfaltno prevleko, urejeno bo odvodnjavanje. (Foto: občina Šmarje pri Jelšah)

Pri zdravstvenem domu kmalu 13 novih parkirišč
Na področju urejanja cestne infrastrukture sicer šmarska občina načrtuje tudi ureditev dodatnih parkirišč pri Zdravstvenem domu Šmarje pri Jelšah. Izbrani izvajalec Janko Orač bo v začetku septembra pri zdravstvenem domu uredil 13 novih parkirišč. Celotna naložba bo stala 25 tisoč evrov, plačala jo bo občina Šmarje pri Jelšah.

Od Šmarja do Dvora po pločniku
Občina je ob tem zaključila izgradnjo novega pločnika od Šmarja do Dvora. Šmarski podjetnik Marjan Sajko je v zadnjih treh mesecih zgradil 775 metrov dolg in poldrugi meter širok pločnik, ob lokalni cesti, ki povezuje naselji Šmarje pri Jelšah in Dvor. Po celotni dolžini trase je na novo urejena drenaža in kanalizacija za kasnejšo ureditev javne razsvetljave, pravi Reichova in dodaja, da so z ureditvijo pločnika zagotovili večjo varnost udeležencev v prometu, kar je osnovni cilj naložbe in hkrati eden od temeljnih stebrov Celostne prometne strategije šmarske občine. Dela so stala slabih sto tisoč evrov. (SP) 

 Pot od Dvora do Šmarja je varnejša. (Foto: občina Šmarje pri Jelšah)