september 11, 2020

V šmarski občini bodo dobili štiri nova križišča

Občina Šmarje pri Jelšah in država načrtujeta gradnjo novih križišč pri občini in trgovini Kašča v Šmarju ter v Mestinju in Stranju. V prenovi je cesta na Pečici, kjer bodo dobili nov pločnik z avtobusnima postajama. V polnem teku pa je tudi ukinitev devetih nevarnih železniških prehodov med Mestinjem in Stranjem.

Z ureditvijo križišča pri šmarski občini bo poskrbljeno za večjo prometno varnost. (Foto: Radio Štajerski val)

Za križišče pri Kašči v objavo za izvajalca del
Občina Šmarje pri Jelšah
bo v prihodnjih letih v sodelovanju z državo uresničila kar nekaj novih prometnih naložb. V različnih delih občine je med drugim v načrtu ureditev štirih novih križišč. V naselju Šmarje pri Jelšah bodo po navedbah Tomaža Willenparta iz Direkcije za infrastrukturo RS novi križišči zgradili pri trgovini Kašča in pri občinski stavbi. Za križišče pri Kašči, ki ga bodo uredili najprej, bo po zadnjih informacijah direkcija v septembru objavila javno naročilo za izbiro izvajalca del. Izbrani izvajalec naj bi z deli začel v naslednjem letu, razlaga Tomaž Willenpart in dodaja, da sta v načrtu tudi ureditvi križišč v Stranju in Mestinju.

Za križišče pri občinski stavbi je po navedbah občinskih služb izdelana projektna naloga za pripravo projektne dokumentacije. Gre za ureditev obstoječega trikrakega nesemaforiziranega križišča, kjer se lokalna cesta priključuje na glavno v krivini in pod nepravim kotom, kar posledično pomeni slabšo prometno varnost.

Na Pečici kmalu nova cesta in pločnik
V septembru bo VOC Celje začel z rekonstrukcijo 400 metrov dolgega odseka regionalne ceste v naselju Pečica. V sklopu rekonstrukcije bo urejeno vozišče v širini 6 m s potrebnimi razširitvami. Zgrajen bo pločnik za pešce, urejena dva prehoda za pešce in avtobusni postajališči. Vršilka dolžosti direktorice Direkcije za infrastrukturo Ljiljana Herga je ob nedavnem obisku šmarske občine povedala, da se pripravljalna dela začenjajo že v tem tednu:

Naložbo na Pečici vodijo v sodelovanju z občino Rogaška Slatina.

Ukinitev nivojskih prehodov v polnem teku
Na območju občine Šmarje pri Jelšah bo ukinjenih devet nivojskih križanj cest z železniško progo Rogatec–Grobelno in Stranje–Imeno. Projekt, ki ga izvaja podjetje Rafael iz Sevnice, je razdeljen fazno. "V prvi fazi sta bili zgrajeni 380 metrov dolga povezovalna cesta do objekta Mestinje 3 in nadomestna makadamska cesta zahodno od objekta podjetij Vital Mestinje in Stramex pet v dolžini 600 metrov. V drugi fazi je bila zgrajena cesta do čistilne naprave Mestinje v dolžini 265 metrov, za zagotavljanje poplavne varnosti območja pa približno 50-metrski visokovodni protipoplavni zid. Prva faza je stala dobrih 430 tisoč evrov, druga faza pa nekaj več kot 404 tisoč evrov, kar je v celoti zagotovilo Ministrstvo za infrastrukturo," so sporočili iz šmarske občine in dodali, da je projekt trenutno v 3. fazi, ki obsega izgradnjo 1,5 km ceste od čistilne naprave Mestinje do objekta Stranje 28, vključno z izvedbo prestavitve s korekcijo obstoječega nivojskega prehoda preko železnice v Stranju. Ta faza bo stala nekaj več kot 1,5 milijona evrov. Vrednost celotne naložbe je 2, 6 milijona evrov. (SP)

  Ob nevarnih in nepreglednih križanjih cest je zgrajena nova infrastruktura s povezovalnimi cestami do naselij in stanovanjskih objektov. (Foto: občina Šmarje pri Jelšah)

PODOBNE VSEBINE:
Na Šmarskem ukinjajo devet nevarnih železniških prehodov