oktober 25, 2018

V Štorah razburja ukinitev medicine dela

V Zdravstveni postaji Štore zadnje mesece ne deluje več medicina dela, prometa in športa. Zdravstveni dom Celje je njeno dejavnost z majem omejil na 14 dni na mesec, poleti ni delovala zaradi dopustov, s prvim septembrom pa jo je povsem ukinil. V Štorah se s tem ne strinjajo, proti ukinitvi se borijo s peticijo.

Medicina dela ni osnovna zdravstvena, ampak tržna dejavnost. (Foto: Radio Štajerski val)

Pod peticijo več kot 700 podpisov
Podpise pod peticijo proti ukinitvi medicine dela, prometa in športa v Zdravstveni postaji Štore, ki sodi pod okrilje Zdravstenega doma Celje, so zbirali prejšnji teden. V treh dneh so jih zbrali več kot 700. S peticijo želijo doseči, da se dejavnost vrne v štorsko zdravstveno postajo in da je urejena tako, kot je bila nekoč. Po besedah dolgoletnega zdravnika Marjana Hrušovarja je delovala dobro:

Zaposleni v Zdravsteni postaji Štore so ukinitvi oziroma omejitvi medicine dela, prometa in športa že  februarja letos nasprotovali z dopisom, ki so ga naslovili na štorskega župana Mirana Jurkoška. Od njega so pričakovali, da bo dopis predstavil občinskim svetnikom, nato pa, da bodo vsi skupaj poskušali preprečiti spremembo v izvajanju dejavnosti. Vendar se to, kot pravijo, ni zgodilo. Govorci na včerajšnji novinarski konferenci so izpostavili tudi zaskrbljenost, da ukinitev medicine dela, prometa in športa napoveduje še morebitno ukinjanje ostalih ambulant. 

Razlog je pomanjkanje zdravnikov
In kaj odgovarjajo v celjskem zdravstvenem domu in na občini? Direktorica Alenka Obrul in župan Miran Jurkošek sta nam poslala pisno pojasnilo. V njem je zapisano, da je nastala situacija posledica pomanjkanja zdravnikov: „Z upokojitvijo enega zdravnika je medicina dela prešla na polovični delovni čas, ko pa je odpoved delovnega razmerja podala še ena zdravnica, je prišlo do začasne situacije, ko medicina dela v Zdravstveni postaji Štore ne more več delovati. Razpis za delovno mesto zdravnika medicine dela je objavljen že eno leto, vendar brez ustreznega odziva. Zdravstveni dom z lastnimi sredstvi izobražuje zdravnika specializanta, ki bo to dejavnost, po opravljeni specializaciji, opravljal v Zdravstveni postaji Štore.“ Ob tem v pojasnilu navajajo, da je strah, da se bodo ukinjale tudi ostale zdravstvene dejavnosti, odveč: „Vse zdravnike, ki so se ali se bodo v naslednjih letih upokojili, so že oziroma jih še bodo nadomestili mlajši kolegi. Ambulante ne bodo ukinjene, ravno nasprotno, ustanavljajo se nove. Že dlje časa v Zdravstveni postaji Štore deluje Center za krepitev zdravja, od lani deluje razvojna ambulanta za dojenčke, 1. januarja 2019 bo začel delovati pilotni projekt vzpostavitve dolgotrajne oskrbe. Da se dejavnosti ne bodo ukinjale, dokazuje tudi dejstvo, da je bilo v zadnjih letih za investicije in opremo v Zdravstveni postaji Štore vloženih 350.000 evrov.“ Kot so pobudniki peticije povedali na novinarski konferenci, jo bodo zdaj predali direktorici celjskega zdravstvenega doma in štorskemu županu. Upajo, da bodo dosegli, da se medicina dela čimprej vrne v Štore. (NS)

Galerija slik