september 16, 2020

V Vitanju za učence Pešbus

Evropski teden mobilnosti je. Vitanjski osnovnošolci se mu pridružujejo s Pešbusom in Peš kažipotom.

Na poti v šolo se lahko zgodi marsikaj zanimivega, pravijo na vitanjski osnovni šoli. (Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay)

V Vitanju se Evropskemu tednu mobilnosti priključujejo s Pešbusem. Letos že tretje leto zapored zaselke, iz katerih otroci prihajajo v vitanjsko šolo, povezujejo s Pešbus linijami. Označili so poti petih linij. Katerih, pa Robert Pritržnik z OŠ Vitanje:

Vse poti Pešbusa so označili s trajnimi smerokazi. Na njih bodo lahko učenci s pomočjo QR kode preverili, koliko poti so že prehodili. Pred šolo so namestili tablo, na kateri so vrisane vse poti. Glavni namen akcije pa je, kot še pravi Pritržnik, otroke spodbuditi h gibanju:

S tem pa, kot še pravi, otroci tudi veliko naredijo za svoje zdravje in boljše počutje. Otroci, ki peš ali s kolesom prihajajo v šolo, se tudi sicer več gibljejo in lažje sledijo pouku, še pravijo na vitanjski osnovni šoli. Zato bodo otroke spodbujali, da teden mobilnosti razširijo vsaj do 30. oktobra – motivirali jih bodo z luknjanjem evidenčnih kartonov. Ob tem na vitanjski šoli starše, sorodnike in druge pozivajo, da se jim pridružijo kot spremljevalci.

Sicer pa bodo teden mobilnosti obeležili tudi s Peš kažipotom. Učenci so že označili vodno učno pot ob reki Hudinji Od kapljice do reke. Z njo bodo učenci spoznavali hidrologijo, geologijo in biologijo. Prav tako pa table ob poti opominjajo tudi na nekatere zanimivosti ob poti, kot so žage, mlini, vodna zajetja, izviri in podobno. Med drugim predstavljajo Kuzmanovo žago, Hrovačev mlin, staro cesto grofa Thurna, kovačnico in izvire reke Hudinje. (TMG)