junij 6, 2018

V Vojniku odprli eko kotiček

V Zbirnem centru Vojnik so odprli eko kotiček. V njem bodo stare odslužene stvari dobile nov namen. Vsak izmed nas namreč na leto zavrže 10 kilogramov predmetov, ki bi z malo truda in pozornosti še lahko bili uporabni. V eko kotičku jih bodo osvežili in podaljšali njihovo življenjsko dobo.

V tem zabojniku bodo zavržene in odslužene stvari dobile nov namen in osveženo podobo. (Foto: Radio Štajerski val)

Obnovljeni predmeti na voljo v zeleni trgovini
V Zbirnem centru Vojnik v Arclinu po novem stoji zabojnik, v katerem so uredili eko kotiček oziroma kotiček ponovne uporabe. Vanj lahko, po besedah vodje enote za ločeno zbiranje odpadkov na Simbiu Tadeja Ferleža, prinesete manjše uporabne stvari, kot so kozarci, porcelan, manjše kose pohištva, belo tehniko, tudi kolesa, ki jih ne potrebujete več ali jih ne želite hraniti. Prevzeli jih bodo mojstri in sodelavci Centra ponovne uporabe, ki jih bodo popravili, osvežili njihovo podobo, jim dali novo namembnost in tako podaljšali njihovo uporabnost in življenjsko dobo. Izdelke bodo nato ponudili novim uporabnikom v zeleni trgovini v središču Vojnika. Zbirni center v Vojniku je sicer odprt ob torkih od 15. do 19. ure, ob četrtkih od 14. do 19. ure in ob sobotah od 8. do 12. ure.

Raje v zbirni center kot v naravo
Celjsko komunalno podjetje Simbio ima sedem zbirnih centrov, eden izmed njih je tudi vojniški. Vanje lahko uporabniki brezplačno pripeljete in oddate vse ločeno zbrane odpadke, papir, steklo, plastično in kovinsko embalažo, biorazgradljive odpadke, nevarne odpadke iz gospodinjstev in kosovne odpadke. Pri tem velja poudariti, da pri količini ni omejitve oziroma norme štirih avto prikolic letno, kot je bilo nekoč. V zbirna centra v Žalcu in Bukovžlaku lahko pripeljete tudi gradbene odpadke, a tu veljajo nekoliko drugačna pravila. V velikosti ene avto prikolice jih lahko oddate največ štirikrat letno. Ferlež ob tem dodaja, da se je z večjim številom zbirnih centrov in osveščenostjo ljudi, ki odpadke raje pripeljejo v zbirni center kot, da jih kar tako odvržejo, število črnih odlagališč na našem območju občutno zmanjšalo. (NS)

Galerija slik