februar 11, 2019

V Vonarju vendarle zabrneli stroji

Država je končno začela 1,7 milijona evrov vredno nadgradnjo pregrade Vonarje. To bo osnova za oživitev Vonarskega jezera, za katerega si že več let prizadevata občini Rogaška Slatina in Podčetrtek. Ureditev pregrade bo pomembna tudi za večjo poplavno varnost južnega Obsotelja.

V Vonarju je že polno delovnih strojev. (Foto: Radio Štajerski val)

Zapornica do poletja
Na območju nekdanjega Vonarskega jezera, ki so ga izpraznili leta 1988, se je začela težko pričakovana posodobitev in nadgradnja pregrade Vonarje. Projekt bo izveden v okviru Programa čezmejnega sodelovanja Interreg Slovenija-Hrvaška. Vreden je nekaj manj kot 1,7 milijona evrov. Od tega bo 85 odstotkov financirala Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, preostalo bosta zagotovili Slovenija in Hrvaška. O načrtovanih delih župan Podčetrtka Peter Misja:



(Foto: Štajerski val)

Dela na zapornici naj bi bila končana do poletja. Kot je znano, bo ureditev pregrade osnova za oživitev Vonarskega jezera, pomembna pa bo tudi za večjo poplavno varnost južnega Obsotelja:

V nadaljevanju projekta oživitve Vonarskega jezera država načrtuje tudi čiščenje dna reke Sotle. Šele nato bo omogoča ojezeritev jezera, občini pa bi lahko začeli urejati obvodni svet. V projektu sicer poleg občin Rogaška Slatina in Podčetrtek sodelujeta tudi hrvaški občini Hum na Sotli in Zagorska Sela. Kdaj bo mogoče jezero napolniti z vodo, za zdaj še ni znano. Več o dosedanjih prizadevanjih za oživitev projekta izveste TUKAJ. (SP)

(Foto: Štajerski val)