januar 26, 2021

V Vrtcu Rogaška Slatina prvi dan za ponovno spoznavanje in druženje

V Vrtec Rogaška Slatina se je danes vrnilo okoli 70 odstotkov otrok. Prvi dan po okoli trimesečnem zaprtju, ko je potekalo le nujno varstvo, je namenjen ponovnemu spoznavanju, navajanju na vrtec in druženju. Če bi se vrtci že kmalu spet zaprli, bi, kot opozarja ravnateljica slatinskega vrtca, to imelo številne posledice za otroke, starše in zaposlene.

Ob vračanju v vrtce smo se pogovarjali z ravnateljico Vrtca Rogaška Slatina Magdaleno Plavčak. (Foto: Štajerski val)

Kot je znano, so se danes v rdeče obarvanih regijah, takšni sta tudi Savinjska in Podravska, nekateri učenci in predšolski otroci vrnili v šole in vrtce. V Vrtec Rogaška Slatina je danes prišlo skoraj 70 odstotkov vseh vpisanih otrok – v vrtčevskem varstvu jih je 285 od vpisanih 412. Delovni čas zaposlenih so prilagodili temu, da lahko vzdržujejo mehurčke – tako za eno skupino od jutra do popoldneva skrbita dve strokovni delavki, da se skupine ne mešajo. Kot še pojasnjuje ravnateljica Magdalena Plavčak, s kadrom ni težav – nihče ne koristi pravice do varstva otrok, imajo pa še eno zaposleno v karanteni in dve na bolniški. Kako pa otroci sicer preživljajo prvi dan nazaj v vrtcu?

Ob tem Plavčakova starše poziva, naj v vrtec res pripeljejo le zdrave otroke:

Tako bodo, kot še pravi, lahko čim dlje ohranjali varno in zdravo okolje in delovali v polnem obsegu.

Otroci se spet navajajo na vrtec, hitro ponovno zaprtje bi prineslo veliko negotovosti
To je pomembno tudi zato, ker sploh manjši otroci potrebujejo nekaj časa, da se navadijo na obisk vrtca, prav tako pa tudi zdaj uvajajo otroke, ki vrtca tudi pred jesenskim zaprtjem še niso obiskovali. Takšne spremembe pa da so za otroke velik zalogaj, pojasnjuje Plavčakova:

Ob včerajšnjih ponovnih preverjanjih, ali epidemiološka slika res dopušča odpiranje šol in vrtcev, so se pojavila tudi ugibanja, kako dolgo bodo šole in vrtci odprti. Plavčakova meni, da bi, če bi se pristojni odločili kmalu spet zapreti vrtce, to prineslo veliko negotovosti tako otrokom in staršem kot zaposlenim v vrtcih:

Zato upa, da bodo nadaljnje odločitve pristojnih jasno zastavljene in napovedane pravočasno. (TMG)