februar 5, 2018

V Vzorčno mesto po košček znanosti

Vsi dobro poznamo pametne telefone, bolj malo pa vemo o tako imenovanih pametnih mestih. Kmalu bo drugače. V Velenju so namreč odprli Vzorčno mesto, v njem boste lahko raziskovali, ustvarjali, širili svoja obzorja in predvsem spoznavali sodobno znanost.

V Vzorčnem mestu se boste zabavali, pa tudi veliko naučili. Takole so na odprtju mesto testirali župan Bojan Kontič, stan-up komik in matematik, dr. Uroš Kuzman, prvi mož Gorenja Franjo Bobinac in direktorica LU Velenje Brigita Kropušek Ranzinger. (Foto: Ernad Ihtijarević, Mediaspeed)

Sodobna tehnologija na razumljiv način
Velenjsko Vzorčno mesto je prvo tovrstno mesto v Evropi. „Namen Vzorčnega mesta ni le spodbujanje digitalne pismenosti, sodelovanja ter učinkovite komunikacije. Cilj je tudi razvijanje funkcionalnih veščin in kreativnosti, ozaveščanje obiskovalcev o digitalni varnosti, izboljšanje kulturnega in družbenega razumevanja ter kritičnega vrednotenja. V Vzorčnem mestu se bodo obiskovalci vseh starosti lahko pobližje spoznali s sodobno tehnologijo,“ razlaga direktorica Andragoškega zavoda Ljudska univerza Velenje Brigita Kropušek Razinger, ki bdi nad projektom.

Poskusi, virtualna resničnost, laboratorij …
Obiskovalci bodo v Vzorčnem mestu delali poskuse, na Ulici virtualne resničnosti bodo skozi simulacije spoznali različna delovna okolja, kot so pisarna, rudnik, pekarna in laboratorij. Na ogled bo program Znanstvene televizije za otroke in mlade, pri čemer bodo spoznavali medije, digitalno pismenost in varno uporabo spletnih družbenih omrežij. V mestu pa je tudi digitalni laboratorij, ki omogoča programiranje, razvijanje pametnih rešitev in na primer izdelavo prototipnih zamisli. Tako Vzorčno mesto ni le prostor za otroke in mladino, pač pa zagotavljajo, da bodo veliko zanimivega v njem našli prav vsi.

Povezovanje z gospodarstvom
„Januarja je ta prostor obiskalo že tisoč mladih. Prepričan sem, da bo odziv le še boljši. Velenje je bilo napredno mesto in upam, da bo tako tudi ostalo. V našem okolju so podjetja, ki veliko pozornosti posvečajo razvoju, ker je to edina pot naprej. Vesel sem, da je Vzorčno mesto primer dobre prakse in da se znamo povezati," je na petkovem uradnem odprtju Vzorčnega mesta dejal velenjski župan Bojan Kontič. Projekt pa poleg občine pozdravljajo tudi gospodarstveniki. Predsednik uprave družbe Gorenje Franjo Bobinac je dejal: „Mladi bodo lahko ob zabavi začeli svojo poklicno pot. Vzorčno mesto je korak naprej. Ta projekt je osnova, da bomo delali še bolje. Če bodo podjetja uspešna, bodo uspešna tudi mesta, drži pa, da brez pametnih ljudi to ne more obstajati“.

Rdeča nit?
Vzorčno mesto je prostor dobilo v Nakupovalnem centru Velenje, ob dopoldnevih pričakujejo predvsem obiske šolarjev, ob popoldnevih pa še vse ostale obiskovalce. Napovedujejo, da boste v letošnjem letu odkrivali predvsem teme robolektrika, 10.000 milj in vojne sveta. (AD)