januar 28, 2020

Oskrbovana stanovanja v Šmarju leta 2022

Šmarska občina je pristopila k projektu izgradnje oskrbovanih stanovanj v Šmarju pri Jelšah. V prihodnjih letih bo zgradila tri objekte, v katerih bo skupaj 45 stanovanj. Naložba je ocenjena na okoli 3 milijone evrov.

Takšna bodo oskrbovana stanovanja v Šmarju pri Jelšah. (Foto: občina Šmarje pri Jelšah)

Najprej rušitev Lorgerjeve domačije in prestavitev potoka
V Šmarju pri Jelšah se je končno začel težko pričakovani projekt gradnje oskrbovanih stanovanj za starejše. V načrtu so trije objekti s po 15 neprofitnimi stanovanji, ki jih bo občina zgradila na območju Lorgerjeve domačije nasproti šmarskega doma upokojencev. "Dela bodo potekala v treh fazah. Prva faza, ki jo začenjamo ta teden, zajema rušenje objektov Lorgerjeve domačije, v drugi fazi bo predvidoma še v prvi polovici tega leta sledila prestavitev Barbarinega potoka, v tretji fazi pa izgradnja objektov oskrbovanih stanovanj, ki se bo začela konec letošnjega leta", razlaga vodja oddelka za gospodarstvo na šmarski občini Zinka Berk in dodaja, da je vrednost vsakega objekta je ocenjena na približno milijon evrov.

 Rušenje objektov Lorgerjeve domačije bo potekalo do konca januarja. (Foto: Občina Šmarje pri Jelšah)

Konec leta v izgradnjo dveh objektov
Občina je pripravila finančno konstrukcijo za izgradnjo prvih dveh objektov, ki ju bo zgradila s 50-odstotnim sofinanciranjem Stanovanjskega sklada RS. Kdo in kdaj bo gradil tretji objekt oskrbovanih stanovanj, pa še ni znano. Najverjetneje bo občina iskala zunanjega investitorja, razlaga Berkova.

Gradnja prvih dveh objektov bo po napovedih Berkove potekala celotno leto 2021, stanovanja pa naj bi bila na voljo v začetku leta 2022. Zanimanje za neprofitna oskrbovana stanovanja v Šmarju pri Jelšah, kjer bodo starejše osebe lahko živele same, a na voljo jim bo tudi oskrba bližnjega doma upokojencev, naj bi bilo sicer že zdaj precejšnje, po njih naj bi povpraševali tudi starejši iz sosednjih občin. (SP)

 V treh manjših objektih bo skupaj 45 stanovanj. (Foto: občina Šmarje pri Jelšah)