januar 4, 2018

Vincencij Habjan zapustil šmarsko upravno enoto

Dolgoletni načelnik upravne enote Šmarje pri Jelšah Vincencij Habjan se je z novim letom upokojil. Kdo bo njegov naslednik, še ni znano. Do imenovanja novega načelnika bo upravno enoto vodila mag. Jasna Junkar, kot vršilka dolžnosti načelnika.

Vincencij Habjan ob nedavnem odprtju novega upravnega centra.

Trije kandidati
Ministrstvo za javno upravo išče novega načelnika šmarske upravne enote. Dosedanji načelnik Vincencij Habjan se je namreč po 21-ih letih aktivnega dela konec leta poslovil od funkcije, saj se je upokojil. Kdo in kdaj ga bo nasledil, še ni znano. Ministrstvo je za novega načelnika pred časom objavilo posebni javni natečaj. Nanj so prispele tri prijave. O primernih kandidatih je natečajna komisija konec decembra seznanila ministra Borisa Koprivnikarja, ki pa odločitve o novem načelniku še ni sprejel. "Z dnem, ko se minister odloči za določenega kandidata, se pisno obvesti uspešnega kandidata in neuspešne kandidate. Obvestilu o izbiri sledi preverjanje podlag za imenovanje na položaj z odločbo in sklenitev pogodbe o zaposlitvi," so nam sporočili z ministrstva in dodali, da bo vodenje upravne enote do imenovanja novega načelnika v skladu z zakonom kot vršilka dolžnosti vodila mag. Jasna Junkar, dosedanja vodja Oddelka za upravne notranje zadeve in promet na šmarski upravni enoti.

Več dela, a manj zaposlenih
Šmarska upravna enota, ki se je po skoraj sedmih letih delovanja v montažnih zabojnikih konec novembra 2017 preselila v nov upravni center, nudi upravne storitve šestim občinam Obsotelja in Kozjanskega. Zaradi racionalizacije javne uprave je kljub večjemu obsegu dela v njej zaposlenih bistveno manj uslužbencev kot pred desetimi leti. "V novem objektu nas je 40 javnih uslužbencev. Leta 2011, ko smo se preselil v kontejnerske zabojnike, nas je bilo 65 zaposlenih. V tem času smo kljub manjšemu številu uslužbencev dobili cel kup novih pristojnosti," je ob odhodu s funkcije pojasnil Habjan in opozoril, da imajo zato pogosto kadrovske težave pri zagotavljanju nemotenega dela. Te se po Habjanovih besedah odražajo v daljših čakalnih vrstah. S pomanjkanjem zaposlenih se še posebej soočajo v času letnih dopustov in daljših bolniških odsotnosti. Kljub vsemu velja šmarska upravna enota za eno učinkovitejših v Sloveniji, saj se držijo rokov in nimajo delovnih zaostankov. (SP)