september 29, 2020

Vinski hiši Mramor in Kolar najbolje ocenjeni

V Šmarju pri Jelšah je bilo v okviru projekta »In cultura veritas« prvo ocenjevanje vin vinsko-turističnh cest na obeh straneh meje. Med 44 vzorci iz Slovenije in Hrvaške je najbolj prepričal zeleni silvanec vinarske hiše Vina Mramor iz Vrenske Gorce. Cilj ocenjevanja je večja turistična prepoznavnost vin in promocija vinsko turističnih cest.

Strokovna komisija, predstavniki partnerjev projekta, župan Šmarja pri Jelšah Matija Čakš in župan Rogatca Martin Mikolič po razglasitvi rezultatov ocenjevanj v Šmarski vinski kleti (Foto: Zala Plevnik)

Sodelovalo 17 vinarjev iz Slovenije in Hrvaške
Na ocenjevanju vin v sklopu projekta "In cultura veritas" v Šmarski vinski kleti so s svojimi vini sodelovali vinarji, ki imajo vinograde na Šmarsko-Virštanjski turistični cesti, Plešivički, Zelinski in Samoborski vinsko turistični cesti.  Na ocenjevanju je sodelovalo 17 vinarjev, in sicer 14 iz Slovenije in 3 iz Hrvaške. Vina je po 100 točkovni metodi ocenila 5-članska strokovna ocenjevalna komisija, ki so jo sestavljali Darja Bovha, Leonida Gregorić, Simona Haruptman, Ivon Mijošek in Roman Štabuc. "Največje število točko je dobil zeleni silvanec vinarske hiše Vina Mramor iz Vrenske Gorce, drugo najboljše ocenjeno vino je hrvaška bela sorta manconi bjeli iz Obiteljskega podruma Jarec-Kure iz Svetega Ivana Zeline, tretje pa je bilo vino beli muškat Vinogradništva Kolar iz Spodnje Ponkvice," je povedala vodja ocenjevalne komisije Tadeja Plevnik Vodovnik iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor in dodala, da se je na ocenjevanju skupaj zbralo 44 vzorcev vin in penin vseh sort in različnih letnikov.

 Strokovna komisija med ocenjevanjem vin v Šmarski vinski kleti. (Foto: Zala Plevnik)

Najboljša vina v Rogatcu 14. oktobra
Rezultate ocenjevanja bodo slavnostno razglasili na dogodku "Kulturna dediščina sožitja z vinom in lokalno ponudbo", ki bo 14. oktobra v Rogatcu. Tam se bodo s svojimi vini predstavili trije najbolj ocenjeni vinarji. Z njimi bodo posneli tudi kratek predstavitveni film, ki bo objavljen na spletni strani Kmetijsko-gozdarskega zavoda Maribor in drugih socialnih omrežjih. Ker so zaradi izrednih ukrepov za zajezitev in obvladovanje epidemije novega koronavirusa omejitve na javnih prireditvah, bodo ostalim vinarjem diplome poslali po pošti.

 Enologinja Tadeja Vodovnik Plevnik iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor ob razglasitvi rezultatov ocenjevanja vin. (Foto: Zala Plevnik)

Obnova Skazove hiše, turistomati, vinske razstave
Projekt "In Cultura veritas", ki se zaključuje novembra letos, sicer zajema vrsto aktivnosti za zaščito kulturne dediščine in obogatitev turistične ponudbe na obeh straneh meje. Občina Šmarje pri Jelšah je v sklopu projekta lani obnovila Skazovo hišo in dodatno opremila Šmarsko vinsko klet. Letos so kupili in namestili po štiri turistomate in pametne klopi v Šmarju pri Jelšah, Lembergu, na Sladki Gori in Tinskem ter števec obiskovalcev v Muzeju baroka. Izvedene so bile vinske razstave v muzejih, degustacije v objektih kulturne dediščine, izobraževanja in podobno. Naštete aktivnosti so za razvoj vinogradništva na tem območju zelo pomembne, ocenjuje Vodovnik Plevnikova: 

Celotna vrednost projekta je dober milijon evrov. Iz Evropskega sklada za regionalni razvoj je odobrenih približno 852 tisoč evrov. Vrednost projekta v občini Šmarje pri Jelšah je 217 tisoč evrov. Projektni partnerji so: Zagrebška županija, vodilni partner, Hrvaško združenje potovalnih agencij in Muzejsko-dokumentacijski center, Razvojna agencija Sotla, Kmetijsko-gozdarski zavod Maribor in Občina Šmarje pri Jelšah. (SP)

Galerija slik