marec 22, 2019

V Laškem višje cene vrtca

Starši, ki imate otroke v Vrtcu Laško, boste od prvega aprila za varstvo plačevali več. Dvig cen, ki je posledica povečanih stroškov dela, so na seji ta teden potrdili občinski svetniki. In za koliko se draži vrtec? 

Vrtec Laško ima v vseh laških krajevnih skupnostih 29 oddelkov. (Foto: Vrtec Laško)

Stroški dela letos višji za 90.000 evrov
Dvig plač v javnem sektorju je tudi v naših krajih sprožil plaz povišanj cen v vrtcih. Stroški dela namreč predstavljajo največji del ekonomske cene vrtca. Za koliko so se ti povečali v Vrtcu Laško, razlaga ravnateljica Jerica Laznik Mokotar:



Laški občinski svet je ta teden prižgal zeleno luč za povišanje cen vrtca od 3 do 8 odstotkov, odvisno od programa starostnega obdobja, ki ga obiskuje otrok. Za prvo starostno obdobje bo ekonomska cena vrtca višja za 15,4 evra, za drugo starostno obdobje za 29,58 evra, za kombinirane oddelke pa 34,92 evra. Kot je znano, starši plačajo le del ekonomske cene, odvisno od plačnega razreda, ostalo zagotovi občina. V Laškem Občina v povprečju krije približno 70 odstotkov ekonomske cene vrtca, starši pa 30 odstotkov. To pomeni, da bodo položnice za starše, katerih otrok obiskuje program prvega starostnega obdobja, v povprečju višje za 4,5 evra, za starše otrok drugega starostnega obdobja v povprečju za 9 evrov, za starše otrok v kombiniranih oddelkih pa v povprečju za 12 evrov. Vrtec Laško sicer deluje na 10 lokacijah in ima 29 oddelkov, letos ga obiskuje 496 otrok. Vpis za prihodnje šolsko leto je končan, po besedah ravnateljice Laznik Mokotarjeve bo otrok približno toliko kot letos. (NS)