junij 7, 2018

Vonarsko jezero - korak po koraku

Slovenija in Hrvaška sta korak bliže do oživitve Vonarskega jezera. Potem ko sta državi aprila potrdili 1. fazo projekta, ki zajema sanacijo zapornice na reki Sotli, je Mešana slovensko-hrvaška komisija za vode potrdila še 2. fazo - revitalizacijo jezera. Župan Podčetrtka Peter Misja je prepričan, da bo voda v jezeru leta 2020.

Na predstavitvi projekta župan Podčetrtka Peter Misja, avtor ene od idejnih zasnov projekta Peter Vesenjak, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in direktor Direktorata za regionalni razvoj Marko Drofenik.

Okoljske analize, nato čiščenje jezerskega dna
Slovenija in Hrvaška sta konec maja določili nadaljnje aktivnosti projekta „Sanacija zapornice in revitalizacija Vonarskega jezera". Kot je na nedavni predstavitvi projekta v Podčetrtku povedal direktor Direktorata za regionalni razvoj na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Marko Drofenik, je Mešana slovensko-hrvaška komisija za vode pred dnevi potrdila še 2. fazo projekta – revitalizacijo jezera in določila časovni okvir, v katerem morata delegaciji Direkcije za vode in Hrvaške vode izvesti nadaljnje aktivnosti. "V začetku junija bo imenovana delovna skupina iz predstavnikov dveh prej omenjenih služb, do konca meseca morajo pripraviti projektne naloge, štiri okoljske analize, do konca oktobra morajo priti z rešitvami, ki jih bodo nato predstavili slovensko-hrvaški komisiji. Ta jih bo nato potrdila oz. določila nadaljnje ukrepe za oživitev Vonarskega jezera," razlaga Drofenik, ki je s sklepi Mešane slovensko-hrvaške komisije zadovolje

Zapornica čez leto dni
Drofenik je hkrati napovedal, da bosta Slovenija in Hrvaška v sklopu 1. faze projekta najprej posodobili in nadgradili pregrado Vonarje na reki Sotli. Zanjo sta že lani zagotovili 1,6 milijona evrov. Razpis za izvajalca del bo predvidoma objavljen še ta mesec, zapornica pa naj bi bila končana do maja leta 2019. Predstavitve se je udeležil tudi dosedanji minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, ki projekt podpira že od samih začetkov, za njegovo čimprejšnjo uresničitev pa si bo močno prizadeval tudi kot novoizvoljeni poslanec. Meni namreč, da ima Vonarsko jezero za Obsotelje in Kozjansko ter širšo regijo velik turistični in gospodarski potencial. Župan Podčetrtka Peter Misja napredek pri aktivnostih oživitve Vonarskega jezera pozdravlja in pričakuje, da se bomo v jezeru lahko okopali še pred koncem leta 2020. Župan občine Rogaška Slatina Branko Kidrič, ki vodi projekt, pa je bolj previden in datumov ne napoveduje. Projekt je namreč zelo kompleksen in zahteva kupe birokracije ter sodelovanje številnih slovenskih in hrvaških služb. (SP)

Povezani prispevki:
PREGRADA NA VONARJU DO PRIHODNJEGA POLETJA
DRŽAVA BO OJEZERILA VONARSKO JEZERO

 

Datoteke

Peter Misja o pričakovanjih

Zdravko Počivalšek o turističnem potencialu jezera

Zdravko Počivalšek o prizadevanjih za oživitev jezera

Marko Drofenik o nadaljnjih aktivnostih