marec 16, 2022

VPOGLED: Nakup Jelšingrada uspel, največji zalogaj bo obnova

Občina Šmarje pri Jelšah je kupila dvorec Jelšingrad. A preden si bo lahko spet nadel naziv najlepšega dvorca na Štajerskem, bo potrebnih še več let in več milijonov. Kakšna prihodnost zdaj čaka Jelšingrad, smo preverili v tokratnem Vpogledu.

Z občinskim nakupom dvorca Jelšingrad je storjen ključen, a šele prvi korak do lepše prihodnosti dvorca. (Foto: Štajerski val)

Po večletnih prizadevanjih in neuspelih nakupih več interesentov je zdaj stoodstotna lastnica dvorca Jelšingrad postala Občina Šmarje pri Jelšah. 356.000 evrov je odštela zanj, z eno od lastnic pa so se dogovorili za kupnino v naravi, tako je postala lastnica kašče ob dvorcu. Tudi ta je, kot dvorec, v zelo slabem stanju. Župan Matija Čakš je sicer prepričan, da to prizadevanj za obnovo Jelšingrada ne bo oviralo.

Prenova bo sicer zajeten projekt. Po Čakševih napovedih bo trajala vsaj 10 let. Tudi konservator z Zavoda za varstvo kulturne dediščine Celje Matija Plevnik razlaga, da je nakup ključen, a šele prvi korak. Zdaj mora občina najprej poskrbeti za sanacijo strehe in statike dvorca. Šele nato bodo na vrsti konservatorsko-restavratorska dela. Tako da bo prenova večletni in večmilijonski projekt.

Kako ohranjeni so najbolj dragoceni elementi dvorca, kaj lahko restavratorji še rešijo in kaj bo ostalo le na fotografijah, smo povprašali Lucijo Čakš Orač, prav tako konservatorko, ter občinsko svetnica šmarske občine in pobudnica občinskega nakupa dvorca.

O dvorcu, ki ga, kot kaže, vendarle čakajo lepši časi, prisluhnite v spodnjem posnetku oddaje Vpogled.

Rubrika VPOGLED, v kateri z gosti podrobneje pogledamo na aktualne teme z različnih področij, od politike in gospodarstva do zdravja in drugih področij, je na sporedu na Radiu Štajerski val vsako sredo, po 18. uri.

Galerija slik