september 22, 2022

VPOGLED: TOM telefon - med mladostniki je vse več duševnih stisk

Obdobje epidemije je močno spremenilo vsebino klicev in sporočil, s katerimi se otroci in mladostniki obračajo po pomoč na TOM telefon. Vse več je duševnih stisk, tudi tako hudih, da so prisotne samomorilne misli.

TOM je dosegljiv prek telefona, pa tudi po mailu in v spletni klepetalnici.

TOM telefon prek več kanalov nudi oporo otrokom in mladim, ki se v procesu odraščanja srečujejo z različnimi vprašanji, dilemami, stiskami, težavami. Zelo zaskrbljujoče je, da so stiske vse globlje - čas epidemije koronavirusa je pri marsikaterem otroku in mladostniku povzročil depresije, anksioznost, brezvoljnost, veliko je tudi primerov samopoškodovanja in tudi samomorilnih misli. Podrobnejše podatke, izkušnje in način pomoči TOM-a nam je v Vpogledu predstavila Sandra Murk, strokovna sodelavka Zveze prijatevljev mladine Slovenije, pod okriljem katere deluje TOM. Otrokom in mladostnikom tudi polaga na srce: "Nobena težava ni prevelika ali premajhna, da nas ne bi mogli poklicati. Zato kar pogumno!"

S Sandro Murk se je pogovarjala Anja Deučman.       



Mladi lahko pokličejo na TOM vsak dan, tudi ob nedeljah in praznikih, med 12. in 20. uro na brezplačno številko 116 111, pišejo na tom@zpms.si ali na ta OBRAZEC, lahko pa TOM kontaktirajo tudi prek spletne klepetalnice, ki jo najdete v spodnjem desnem kotu na SPLETNI STRANI TOM.

Oddaja VPOGLED, v kateri z gosti podrobneje pogledamo na aktualne teme z različnih področij, od politike in gospodarstva do zdravja in drugih področij, je na sporedu na Radiu Štajerski val vsako sredo po 18. uri.