julij 17, 2018

Vrhunci Zelenega zlata v Žalcu

V Žalcu je to poletje znova v znamenju bogate hmeljarske in pivovarske dediščine, katere paradni konj je zagotovo zdaj že svetovno znana Fontana Zeleneno zlato. V prestolnico hmelja vabijo najrazličnejše prireditve ter kulinarična in turistična doživetja, vrhunec pa bo v začetku septembra.

Podrobnosti letošnjega bogatega dogajanja v Žalcu so predstavili župan Janko Kos, Sabina Palir iz ZKTŠ Žalec in Jolanda Železnik, direktorica Splošne medobčinske knjižnice Žalec. (Foto: Radio Štajerski val)

Bogato poletno dogajanje se nadaljuje v jesen
Žalčani so letošnjo sezono pivske fontane zapakirali v skupno promocijsko zgodbo pod imenom Lepotica in pivo. En del predstavlja Fontana piv Zeleno zlato, drugega pa opereta Hmeljska princesa, ki bo premiero doživela dan pred žalskim občinskim praznikom, to je 5. septembra. Zgodbo o lepotici in pivu zaokrožujejo lokalni gostinski ponudniki, povezani v blagovno znamko Zeleno zlato, ki promovira tipične okuse Spodnje Savinjske doline. V Žalcu bosta od konca julija prvič na voljo tudi posebna kulinarična tura Pivo & Pajs in kolesarska tura Hops na kolo, kjer se bodo obiskovalci zapeljali po kolesarskih stezah med hmeljišči. Festival Zeleno zlato, ki se je začel v sredini junija, do konca oktobra prinaša več kot 50 prireditev. Prvi vrhunec je bilo odprtje festivala z Modrijani, naslednji bo 3. in 4. avgusta, ko bodo Žalčani praznovali svetovni dan piva. September torej prinaša premiero in tri ponovitve operete Hmeljska princesa, oktober bo med drugim v znamenju 3. Oktoberfesta.

Fontana piv v številkah
Od odprtja Fontane piv Zeleno zlato pred slabima dvema letoma so iz nje stočili že več kot 67.000 litrov piva in napolnili več kot 122.000 vrčkov. Do konca letošnje sezone se bo na njej skupaj zamenjalo že 33 različnih vrst piva, ki ga je iz štajerskega hmelja pridelalo več kot 25 slovenskih pivovarjev.

Leto tudi v znamenju 150-letnice
Letošnje leto je za občino Žalec še posebej slovesno. Občinski praznik namreč praznuje 6. septembra, na dan, ko se je pred 150 leti v Žalcu zgodil II. slovenski tabor, vseslovenski shod za zedinjeno Slovenijo. Prireditve se vrstijo že od marca in se bodo nadaljevale vse do konca leta. Vanje se vključujejo žalske šole, vrtci, društva, zavodi in druge organizacije. Praznovanje za Žalčane zelo pomembnega jubileja bo sicer sledilo osrednji občinski slovesnosti in premieri operete Hmeljska princesa. Na Šlandrovem trgu pripravljajo veliko srečanje z bogatim glasbenim in kulturnim programom, vse v duhu spomina na pomemben dan pred 150 leti. (NS)