oktober 26, 2020

Vrtci so zaprti, kako nujno varstvo zgleda v naših krajih?

Zaradi poslabšanja epidemiološkega stanja v državi so od danes vsaj za teden dni zaprti vrtci. Večina občin je sicer za starše otrok, ki opravljajo poklice, nujne za delovanje družbe in države, zagotovila nujno varstvo. In koliko otrok je danes v vrtcih? Preverili smo v nekaj naših občinah.

V Mestni občini Celje je pri nujnem varstvu potreb za sedem oddelkov, pri čemer pravijo, da so vsem otrokom lahko zagotovili varstvo. V občini Šentjur nujno varstvo potrebuje 13 otrok, v Rogaški Slatini 28, v Šmarju pri Jelšah pa 24. V šmarski občini ob tem sporočajo, da so otroci razporejeni v 4 skupine po 6, med sabo se ne mešajo, vsaka vzgojiteljica bo imela svojo skupino ves teden. V občini Žalec varstvo potrebuje 48 otrok iz javnih vrtcev, Waldorfski pa je, kot sporočajo, zaprt. V občini Slovenska Bistrica so nujno varstvo zagotovili za 109 otrok. Podatek smo dobili tudi iz občine Rogatec, tam je danes v nujnem varstvu 11 otrok, od srede naprej pa ga bo po dosedanjih podatkih potrebovalo 14 otrok. V občini Bistrica ob Sotli imajo v varstvu 4 otroke, v Kozjem 5.

V Slovenskih Konjicah je bilo, kot so nam sporočili iz občinie, v zasebnem konjiškem vrtcu Mali grof danes dobrih 8 odstotkov otrok. V javnih vrtcih pa 14 odstotkov otrok. Ravnatelj Vrtca Slovenske Konjice Tomaž Popović pri tem pavi, da so jim varstvo zagotovili v treh enotah:

Ob tem pravi, da so se danes na sestanku srečali s predstavniki občine in civilne zaščite. Preverili so današnje stanje in se dogovorili o ukrepih za ta teden. Dodaja, da so za tekoči teden skupine zaključene, a se zaveda, da se bodo verjetno potrebe nekaterih staršev po nujnem varstvu spreminjale, pri čemer jim bodo v vrtcu prišli naproti. Tudi v prihodnje pa bodo pri usmerjanju dela sledili navodilom vlade. (AD, TMG)