marec 30, 2022

Vsak ima 5 kilogramov še uporabnih elektronskih izdelkov

Elektronski izdelki, kot so telefoni, računalniki in številni gospodinjski aparati, so nemalokrat podvrženim nenehnim spremembam in dopolnitvam. Zato mnogokrat (pre)hitro postanejo odpadki. V Rogaški Slatini jim bodo kmalu podaljšali življenjsko dobo. Kako?

Nov kotiček za ponovno uporabo odpadne elektronske opreme boste od 6. aprila našli v Zbirnem centru Tuncovec, ki deluje pod okriljem OKP Rogaška Slatina. (Foto: OKP Rogaška Slatina)

Čez natanko teden dni bo v Centru ponovne uporabe, ki deluje v okviru Zbirnega centra Tuncovec zaživel nov kotiček za ponovno uporabo odpadne elektronske opreme. Kaj vse boste lahko prinesli tja, našteva ustanoviteljica Centrov ponovne uporabe Marinka Vovk:

To so izdelki, ki jih je v potrošniški družbi vedno več, z njihovim nakupom in uporabo pa posledično povzročimo več odpadkov. Vovkova razlaga:

Doslej so te izdelke zbirali v posebnih akcijah ali zabojnikih, pravi Marinka Vovk. Zdaj pa bodo z novim kotičkom v Centru ponovne uporabe ljudem pokazali, zakaj in kako jim lahko ti predmeti še nekaj časa služijo:

Pri tem Vovkova poudarja še, da vsak od nas razpolaga s petimi kilogrami elektronskih izdelkov, ki so še uporabni, a jih že smatramo za odpadke. Ta količina se vsako leto še povečuje. Prav tako se dražijo materiali za njihovo izdelavo, nekateri so v zadnjih dveh letih postali celo slabše dostopni. Zato verjame, da je ponovna uporaba tudi pri elektronskih izdelkih zelo pomembna. (TMG)

Galerija slik