januar 7, 2022

Vse se draži, tudi najem občinskih stanovanj

Življenjske potrebščine se dražijo, tudi neprofitna stanovanja imajo višjo ceno najema. Kako je s tem v Šmarju pri Jelšah, smo preverili.

Cene neprofitnih stanovanj se bodo v prihodnjih letih dvigale. Ne le v Šmarju pri Jelšah, pač pa tudi drugod. (Fotografija je simbolična. Foto: Štajerski val)

Junija lani je bila sprejeta novela stanovanjskega zakona, ki določa novo vrednost točke, ki določa ceno najema kvadratnega metra pri 3,50 evra in ne več 2,63 evra. Klemen Jančič z oddelka za gospodarstvo na šmarski občini razlaga:

Dodaja, da je dvig cen posledica usklajevanja z rastjo cen življenjskih potrebščin, ki se doslej ni upoštevala. Od leta 2024 se bodo cene usklajevala glede na podatke statističnega urada na letni ravni. S tem se bo usklajevala tudi višina subvencije, ki se je dvignila že ob zadnjem junijskem dvigu cen. Se pa s tem usklajuje tudi višina subvencije. Za koliko več je treba zdaj odšteti za stanovanje v Šmarju?

Se bo pa ta cena letos in prihodnje leto, kot rečeno, še nekoliko zvišala, Jančič pričakuje, da bo na koncu za okoli 10 evrov višja kot leta 2021. Nekatere stanovalce v Šmarju je sicer presenetil skoraj stoodstotni dvig cene najemnine občinskega stanovanja. Občina je namreč ponovno preverila sezname upravičencev do neprofitnih stanovanj. Tisti, ki jim zaradi previsokih dohodkov stanovanje ne pripada več, morajo tako plačevati tržno najemnino ali si poiskati novo stanovanje. (TMG)