april 20, 2022

Za Staro grofijo in Knežji dvorec državni denar?

V Celju nameravajo še letos zagristi v dva finančno zajetna projekta na področju varovanja in obnove kulturne dediščine, pri katerih računajo na pomoč države. Gre za rekonstrukcijo Stare grofije in obnovo Knežjega dvorca.

Knežji dvorec v Celju bo vendarle dočakal nadaljevanje obnove. (Foto: Radio Štajerski val)

Mestna občina Celje je na razpis Ministrstva za kulturo prijavila projekt delne rekonstrukcije Stare grofije, v kateri domuje Pokrajinski muzej Celje. Celjski župan Bojan Šrot razlaga:



V Stari grofiji na Muzejskem trgu bodo namestili dvigalo, da bodo zbirke in rimske freske dostopne tudi gibalno oviranim.

Občina računa, da bi na razpisu ministrstva za kulturo za projekt, ki je planiran v letošnjem in prihodnjem letu, pridobila 650.000 evrov. Drugi projekt celjske občine na področju kulturne dediščine je finančno še zajetnejši. Gre za dolgo načrtovano obnovo Knežjega dvorca, za katero imajo že več let tudi gradbeno dovoljenje. Šrot pravi: 



Severni, gotski del Knežjega dvorca bo deležen obnove.
Občina računa, da bo malce več kot polovico tega zneska pridobila na razpisu Ministrstva za kulturo, razliko pa bo zagotovila sama. Obnova naj bi se začela letos, trajala pa naj bi do leta 2025. (NS)