november 25, 2020

Za te predloge občanov bodo bogatejše Slovenske Konjice

Občina Slovenske Konjice počasi vstopa v drugo leto participativnega proračuna. Preverili smo, kaj so že postorili in kateri predlogi občanov pridejo na vrsto v prihodnjem letu. Pa tudi, kakšen bo verjetno siceršnji proračun občine.

Kar nekaj igral in igrišč je občina uredila v prvem letu participativnega proračuna, med drugim v Bezini. (Foto: Občina Slovenske Konjice)

Občina Slovenske Konjice je lani začela izvajati participativni proračun za letošnje in prihodnji dve leti. V tem času tako uresničujejo 29 predlogov občanov, ki so jih izbrali med 70-imi prispelimi željami in pobudami Konjičanov. Letos so uredili kar nekaj otroških igrišč, pravi župan Darko Ratajc – v Žičah in Draži vasi –, v Bezini so obnovili športno igrišče, igrišči so uredili tudi v Zbelovem in v Ločah.

Med predlogi občanov, ki se jih bodo lotili v prihodnjem letu, pa je med drugim mini golf igrišče v Zbelovem in zasteklitev vhodnega portala v mrliško vežico v Svetem Jerneju. Prav tako bodo uredili javni odprti prostor pod vaško lipo v Polenah, parkirišče pred športnim igriščem v Spodnjem Grušovju in športni park v Zečah. V Slovenskih Konjicah pa bodo v okviru participativnega proračuna poskrbeli za razsvetljavo atletskega stadiona ob Osnovni šoli Ob Dravinji.

Za naložbe iz participativnega proračuna je vsako leto na voljo 100 tisoč evrov. Župan je prepričan, da bodo tudi po letu 2022, ko se izteče obdobje trenutnega participativnega proračuna, s takšnim način vključevanja občanov nadaljevali.

Predlog proračuna precej obsežen
Bodo pa sicer konjiški občinski svetniki jutri na seji odločali o predlogu občinskega proračuna za prihodnje leto. Ta je zelo obsežen, pravi Darko Ratajc. Predvideva za dobrih 18 milijonov evrov odhodkov in nekoliko manj prihodkov. Sicer pa skoraj polovico predloga proračuna predstavljajo naložbe, pri čemer si po Ratajčevih besedah obetajo za 3,6 milijona evrov državnega denarja. Sicer pa med glavnimi naložbami izpostavlja:

To naložbo bodo namreč uresničevali z direkcijo za infrastrukturo in Darsom. Nadaljevali bodo tudi obnovo Žičke kartuzije. (TMG)