september 3, 2018

Za varno pot v šolo in domov

Z današnjih začetkom novega šolskega leta je v prometu več otrok. Tudi letos za njihovo varnost v prvih septembrskih dneh skrbi več policistov in prostovoljcev. Da bo pot v šolo res varna, pa moramo biti pozorni prav vsi udeleženci v prometu.

Danes je v šolo odšlo 21.874 prvošolcev. Otroci so v prometu še posebej ranljivi, zato previdnost na cestah nikakor ni odveč.

Varovanje po vseh šolskih počitnicah
Za varnost bo do 9. septembra v akciji Začetek šolskega leta v okolici 101 šole s policisti skrbelo 504 prostovoljcev. Poostreno bodo nadzirali rutice in odsevna telesa pešcev ter hitrost in tehnično brezhibnost vozil, s katerimi otroci prihajajo v šolo – avtobusov, avtomobilov, koles in mopedov. Agencija za varnost prometa bo letos akcijo še nekoliko razširila, saj bo varovanje otrok na šolskih poteh organizirala ne le prve šolske dni, temveč tudi teden dni po vsakih šolskih počitnicah.

Otroci se največ naučijo z zgledom
Policisti v zadnjih letih sicer opažajo, da se varnost v prometu v prvih šolskih dneh izboljšuje, vendar vozniki še vedno niso odpravili treh najpogostejših napak – med vožnjo uporabljajo mobilne telefone, v naseljih prekoračijo hitrost, preveč jih ne uporablja varnostnega pasu. S tem ogrožajo sebe in druge ter otrokom dajejo slab zgled. »Če se starši ne pripnejo med vožnjo, bodo otrokom težko razložili, zakaj se pripeti,« pravi pomočnik komandirja šentjurske policijske postaje Šentjur Bojan Šipek.

Otroci so najbolj ranljivi
Pri otrocih je poudarjanje varnosti v prometu še kako pomembno, ne le za njihovo vedenje v prihodnosti, temveč tudi zato, ker so ena bolj ranljivih skupin v prometu. So manjši, bolj nepredvidljivi, imajo ožje vidno polje in zato kasneje opazijo vozila, ki se jim približujejo z leve ali desne. Prav tako težje določijo smer, iz katere prihaja zvok vozila in ne znajo dobro presoditi hitrosti vozila ter razdalje. Zato morajo biti vozniki še toliko bolj previdni, ko so ob cesti otroci.

Ključna je vloga staršev
Velik del odgovornosti za varnost otrok v prometu nosijo starši. Pomembno je, da pri šolah vozila parkirajo pravilno in da s tem ne ovirajo preglednosti. Najbolje pa je, da se z otrokom odpravijo po šolski poti in ga opozorijo na nevarnejše odseke na njej. »Ker opažamo, da nekateri otroci stečejo čez cesto, rdečo luč, se vozijo brez čelade, bi pozval starše, da se z njimi pogovorijo, jih seznanijo s pravili v prometu in jim na terenu praktično pokažejo, kako pravilno prečkati cesto, kaj pomenijo barve na semaforju in podobno,« še svetuje Šipek. Podrobneje pa mu prisluhnite v spodnjem posnetku.

Datoteke

Bojan Šipek o varnosti v prometu