julij 17, 2021

Po glasbeno znanje na grad Podsreda

Kozjansko so tudi to poleteje oživili zvoki Glasbenega poletja na gradu Podsreda. Sklop glasbenih seminarjev in koncertov pod okriljem Kozjanskega parka organizirajo že 27 let. Letošnje poletje prinaša pet seminarjev pod mentorstvom mednarodno priznanih mentorjev.

Utrinek z lanskoletnega zaključnega koncerta seminaristov za klarinet pod mentorstvom profesorja Andreja Zupana. (Foto: Kozjanski park)

Do konca avgusta pet seminarjev in koncertov
V poletnih mesecih se mogočni grajski zidovi gradu Podsreda že po tradiciji napolnijo z zvoki priznanih glasbenih mojstrov in njihovih učencev. V letošnjem poletju bodo v Kozjanskem parku izvedli pet glasbenih seminarjev, in sicer za klarinet, flavto, violončelo, saksofon in trobento. Prejšnji teden je bil v znamenju seminarja za klarinet, ki ga je vodil priznani klarinetist, profesor Andrej Zupan, zvoki glasbe pa bodo na gradu Podsreda odmevali še vse do konca avgusta, pravi Valerija Slemenšek iz Kozjanskega parka:



Vsi seminarji polno zasedeni
Seminarji so namenjeni začetnikom, učencem nižjih in dijakom srednjih glasbenih šol ter študentom. Zanimanje za seminarje tudi letos precejšnje. Letos se jih udeležuje 48 slušateljev iz različnih koncev Slovenije, tujcev pa zaradi ramer povezanih z novim koronavirusom že drugo let zapored ne bo, razlaga Valerija Slemenšek:

Vsi seminarji se zaključujejo s koncerti, ki pa bodo zaradi zaščitnih ukrepov proti covidu-19 interni in namenjeni le družinskim članom nastopajočih.


Udeleženci seminarja za klarinet se že ves teden pridno izobražujejo na gradu Podsreda, popeljali pa so jih tudi na izlet. Sprehodili so se po učni poti, ki grad Podsredo povezuje s trgom Podsreda. (Foto: Kozjanski park)

Mednarodno priznani mentorji
Glasbeno poletje s programom glasbenih seminarjev pomeni pomemben doprinos k oživljanju prenovljene grajske stavbe. Seminarji na gradu Podsreda so edini tovrstni izobraževalni program na območju celotnega Kozjanskega, ki ponujajo vrhunsko glasbeno izpopolnjevanje, saj potekajo pod mentorstvom mednarodno priznanih glasbenikov. Umetniški vodja glasbenega poletja na gradu Podsreda je že trinajsto leto zapored profesor Andrej Zupan, ki je tudi mentor seminarja za klarinet. Seminar za flavto bo potekal pod mentorstvom profesorice Nataše Paklar, seminar za violončelo bo vodila profesorica Karmen Pečar, seminaristi za saksofon se bodo izpopolnjevali pod mentorstvom profesorice Betke Bizjak Kotnik, seminar za trobento pa bo vodil profesor Jure Gradišnik. Delo na seminarjih poteka individualno, kar udeležencem omogoča, da se seznanijo s tehniko, ritmom in harmonijo, hkrati pa tudi igranje v skupinah, so navedli v Kozjanskem parku. (SP)

Galerija slik