februar 10, 2020

Kdaj po nadhodu Sonce?

V Rogaški Slatini bodo gradili nadhod. Preko ceste in železnice bo vodil do razglednega stolpa, ki ga občina načrtuje na območju nekdanjega mizarstva. Gradbeno dovoljenje za nadhod so dobili lani julija, konec leta 2019 so prejeli še sklep Eko sklada o sofinanciranju projekta. Gradnjo bi po načrtih lahko začeli v drugi polovici letošnjega leta.

Za takšen nadhod ima občina gradbeno dovoljenje. Dostop nanj bo s parkirišča pri restavraciji Sonce. (Foto: Občina Rogaška Slatina)

Na nadhod s parkirišča pred restavracijo Sonce
Idejno zasnovo nadhoda Sonce je vodstvo občine predstavilo na seji občinskega sveta lani februarja, julija pa je občina za projekt dobila gradbeno dovoljenje. Nadhod, ki bo za pešce in kolesarje ter prilagojen tudi invalidom, ima po gradbenem dovoljenju dostop drugje kot tisti, ki so ga predstavili februarja lani. Župan Branko Kidrič pravi, da zato, ker se prvotno predstavljena varianta v primerjavi z drugimi ni izkazala kot optimalna, gradbeno dovoljenje pa da je že vseskozi pridobljeno izključno za izbrano varianto. Pri tem podrobneje razlaga:

Prav tako dostop oz. iztek nadhoda na promenadi ni predstavljal optimalne rešitve z vidika kolesarjev, saj kolesarjenje po promenadi ni dovoljeno, kar pomeni, da bi morali ob prvotno predstavljeni varianti delno spremeniti prometni režim, pravijo v slatinski občinski upravi.

Takšna je bila ena od idejnih variant nadhoda, a iztek na konec promenade se je izkazal za neoptimalnega, zato so našli primernejšo varianto. Tisto, ki je na naslovnici tega članka. (Foto: Občina Rogaška Slatina)

Večino denarja bo dal Eko sklad
Nadhod bodo torej gradili po veljavnem gradbenem dovoljenju, ki so ga dobili julija lani. Konec leta 2019 so, kot pravi župan, dobili še potreben sklep Eko sklada o sofinanciranju projekta, ocenjenega na okoli 1,4 milijona evrov:

Po načrtih bi nadhod lahko začeli postavljati v drugi polovici letošnjega leta, končanje je predvideno poleti 2021.

Nadhod bo vodil do 106 metrov visokega razglednega stolpa, ki ga občina Rogaška Slatina načrtuje postaviti na območju nekdanjega mizarstva. Za ta projekt še do tega četrtka, 13. februarja, poteka javna razgrnitev osnutka sprememb in dopolnitev Občinskega podrobnega prostorskega načrta. Spomnimo, ob stolpu napovedujejo še gradnjo orglarskega centra, vrednega 400 milijonov evrov, ki pa je projekt zasebnika, domačega podjetnika Antona Škrabla. O tem smo podrobneje pisali TUKAJ. (AD)