november 22, 2019

Zagovorniki so glas otrok v stiski - kako do njih?

Celje je včeraj obiskal varuh človekovih pravic Peter Svetina, ki je deležnikom, ki skrbijo za korist otrok ali o njej odločajo, predstavil ukrep zagovorništva otrok. Zagovorniki so sicer osebe, ki so v različnih situacijah glas otroka. Denimo v primeru ločitev staršev ali dodelitve otroka v rejništvo.

Pobudo za zagotovitev zagovornika otroka lahko podajo sodišča, centri za socialno delo, šole in druge izobraževalne ustanove, starši, celo otrok sam. (Foto: Radio Štajerski val)

Otrok mora biti slišan
Zagovorništvo otrok je institut, ki ga varuh človekovih pravic izvaja v postopkih in zadevah, v katerih se odloča o prihodnosti otroka. Varuh človekovih pravic Peter Svetina pojasnjuje:

In v katerih primerih pravzaprav nastopa zagovornik otroka? Svetina našteva:

Pobudo za zagovornika lahko da vsakdo
Otrok lahko zagovornika dobi na podlagi pisne pobude oziroma predloga, ki jo varuhu lahko pošlje vsakdo, tudi otrok sam. Kordinatorica za celjsko in koroško območje ter Zasavje Vojka Lipovšek Polc razloži, kako poteka postopek imenovanja zagovornika:

Na območju celjske, koroške in zasavske regije je trenutno 26 zagovornic. Ker so pobude za zagotovitev zagovorništva na širšem Celjskem v zadnjih letih upadle, se je Peter Svetina odločil za včerajšnjo predstavitev instituta v Celju.

Z zagovorništvom otrok so se tako včeraj v Celju podrobneje seznanili sodniki, svetovalci na centrih za socialno delo, učitelji, vzgojitelji in drugi strokovnjaki, ki skrbijo za korist otrok ali o njej odločajo.

Institut zagovorništva otrok sta v Celju predstavila varuh človekovih pravic Peter Svetina in koordinatorica za celjsko in koroško regijo ter Zasavje Vojka Lipovšek Polc (desno). O njegovem pomenu je spregovorila tudi višja sodnica Okrožnega sodišča Celje, ki deluje na področju družinskih zadev, Frida Brukelc (levo).

Največkrat glas otrok v razvezah staršev
Varuh človekovih pravic zagovorništvo otrok v Sloveniji vodi že od leta 2007, a je šele od leta 2017 urejeno tudi v Zakonu o varuhu človekovih pravic. V dvanajstih letih so izobrazili že več kot 100 zagovornikov in njihovo pomoč zagotovili več kot 700 otrokom. Trenutno je zagovornikov v celotni Sloveniji 63, razpis pa je vseskozi odprt. Izobraževanje je zelo zahtevno, kandidati morajo opraviti izpit, delo zagovornika pa nato opravljajo prostovoljno. Svojo izkušnjo v vlogi zagovornice otrok nam je zaupala Špela Havle, po poklicu sicer pravnica:



Še več informacij o zagovorništvu otrok najdete na spleti strani Varuha človekovih pravic ali TUKAJ. (NS)