maj 31, 2018

Zaščitite svoje osebne podatke

25. maja so začela veljati nova pravila o varovanju osebnih podatkov, ki sledijo novi evropski direktivi na tem področju. To je razlog, da so vaši elektronski poštni nabiralniki in mobilni telefoni zadnje dni polni različnih sporočil, ki vas prosijo za soglasje, da še naprej ostanete v stiku.

Če uporabnik ne bo odgovoril na zaprosilo upravljavcev osebnih podatkov, to pomeni, da z njim ne želi več ostati v stiku. Upravljavec njegovih osebnih podatkov tako ne bo smel več obdelovati in hraniti, saj za to ne bo imel zakonske podlage. (Fotografija je simbolična.)

Ne bodite radodarni
Vsa sporočila, s katerimi so se in se še na vas obračajo različna podjetja, ustanove, organizacije in drugi, so posledica novih strožjih pravil na področju varovanja osebnih podatkov. Da bi vsaj malo razjasnili, za kaj gre in kaj to pomeni za navadne državljane, smo preverili pri informacijski pooblaščenki Mojci Prelesnik, ki pravi, da bodite previdni, varujte svoje osebne podatke in z njimi ne bodite radodarni. Z Mojco Prelesnik se je pogovarjala Nina Slak. Prisluhnite jima v spodnjem posnetku. (NS)

Datoteke

Z informacijsko pooblaščenko Mojco Prelesnik o novih pravilih na področju varovanja osebnih podatkov