januar 5, 2021

Zgodbe narave Kozjanskega parka tudi skozi oči otrok

O sovah, ki jih ljudsko izročilo povezuje s smrtjo, o netopirjih, ki so jim nekoč rekli kar krvosesi, pa o tem, ali labodi res žalujejo, zakaj metulji potrebujejo mravlje in še mnogih pomembnih utrinkih življenja v naravi, ki nas obdaja, govorijo Zgodbe iz narave. Knjižico je izdal Kozjanski park.

Naslovnico knjižice krasi ilustracija Klare Šegon, sedmošolke OŠ Lesično. (Foto: Kozjanski park)

Kozjanski park je izdal knjižico z enajstimi kratkimi zgodbami, ki nas na zanimiv način učijo o prebivalcih narave v naši bližini. Naslovili so jo Zgodbe iz narave. Kakšne zgodbe so to? Profesor biologije in kemije Dušan Klenovšek:

V njih ovržejo vraže, ki so se skozi ljudsko izročilo prijele nekaterih živali, kot so sove, krastače ali strige. In predvsem pojasnijo, kako pomembno je v naravi ravnovesje in sobivanje. Tako, kot še pravi Klenovšek, želijo ljudi ozaveščati. Pri tem pa jim pomagajo tudi otroci 10-ih osnovnih šol s področja Kozjanskega parka in okolice, ki so knjižico opremili s svojimi risbami. Knjižica je na voljo v prostorih Kozjanskega parka, v času omejitev gibanja jo pošljejo tudi na dom. Prav vsem je dostopna tudi na spletni strani Kozjanskega parka, TUKAJ.

Več o knjižici, o naravi in ozaveščanju o njej ter o tem, kako lahko vsak brez večjega truda pripomore k njenemu varovanju - že z izbiro prave hrane za ptice, kar kruh ni, lahko veliko naredimo -, pa v spodnjem pogovoru z Dušanom Klenovškom. (TMG)

Galerija slik