julij 20, 2020

Žička kartuzija vabi vsak dan, prav tako ena najstarejših gostiln Gastuž

Ker letos več ljudi raziskuje kotičke Slovenije, je Žička kartuzija po novem odprta vsak dan, tudi ob ponedeljkih. Ne le z bogato dediščino in arhitekturo, nekdanji samostan se lahko pohvali tudi z eno desetih najstarejših še delujočih gostiln na svetu.

Žička kartuzija je odprta vsak dan. (Foto: Štajerski val)

Žička kartuzija je odslej odprta vsak dan v tednu. Doslej je bila, kot številni muzeji, ob ponedeljkih zaprta. Za to so se v TICu Slovenske Konjice odločili, ker se želijo približati obiskovalcem, ki letos zaradi koronavirusa raziskujejo Slovenijo. Tjaša Kangler pravi, da letos beležijo bistveno manj tujih obiskovalcev kot minula leta, je pa zato več slovenskih. O točnih številkah je, kot pravi, še prezgodaj govoriti. A dodaja:

 

Verjame, da je obisk Žičke kartuzije varen:

 

Za varnost pa morajo poskrbeti tudi obiskovalci - v zaprtih prostorih si je potrebno nadeti masko, vzdrževati razdaljo in si razkuževati roke. Žička kartuzija je tako na ogled vsak dan med 10. in 18. uro.

Tudi to poletje za turiste na destinaciji Rogla-Pohorje ob sobotah vozi turistični avtobus med Slovenskimi Konjicami in Roglo. Letos so mu dodali novo postajo - Žičko kartuzijo. O tem smo že poročali, TUKAJ.

Najstarejša gostilna v Sloveniji
Sicer pa se Žička kartuzija ponaša tudi z eno od desetih najstarejših gostiln na svetu ter najstarejšo še delujočo gostilno v Sloveniji in srednji Evropi. O preteklosti gostilne Gastuž se je Darko Bezenšek pogovarjal z Vido Šmid. Prisluhnite jima v spodnjem posnetku.

Datoteke

Gostilna Gastuž med najstarejšimi