december 2, 2018

Odzivi po 2. krogu volitev

Drugi krog volitev je tudi v naših krajih prinesel nekaj sprememb na županskih stolčkih. V Slovenskih Konjicah se od županovanja poslavlja Miran Gorinšek, v Vitanju Mirko Polutnik. Prvi je izgubil za malo, drugi za precej. V Šmarju pri Jelšah bo novi župan Matija Čakš. V Poljčanah pa na čelu občine ostaja Stanislav Kovačič. Prisluhnite prvim odzivom.

2. krog volitev je bil v 56 občinah. (Foto: DVK)

Zmaga direktorja zdravstvenega doma
V občini Slovenske Konjice ne bo več županova Miran Gorinšek, po treh mandatih se poslavlja, saj ga je premagal Darko Ratajc. Izid je bil tesen, zmagovalec je prejal dobrih 52 odstotkov glasov. Miran Gorinšek pravi, da še ne ve, kje bo služboval, glede rezultata volitev pa ni razočaran:

Zmagovalec Darko Ratajc je bil zmage zalo vesel, nas pa je zanimalo, ali bo na konjiški občinski upravi uvedel kadrovske spremembe:

Darko Ratajc, direktor konjiškega zdravstvenega doma, bo novi konjiški župan. 

Vrača se nekdanji župan 
Tudi v Vitanju so volitve prinesle spremembe. Po štirih letih bo na županski stolček zopet sedel Slavko Vetrih. Prejel je dobrih 68 odstotkov glasov in tako premagal Mirka Polutnika, ki je občino vodil v zadnjem mandatu. Vetrih pravi, da je zmago potihoma pričakoval, pa tudi, da se ob njegovi vrnitvi obetajo kadrovske spremembe:

Poraženec volitev Mirko Polutnik pravi, da ga odločitev volivcev ni razočarala:

 Slavko Vetrih že ima izkušnje z županovanjem. (Foto: FB)

Tudi v Šmarju novo ime
Šmarje pri Jelšah je bila ena od občin, kjer se je že pred volitvami vedelo, da bo sprememba na županskem stolčku, saj aktualni župan Stanislav Šket ni kandidiral. Med petimi kandidati sta se v drugi krog uvrstila Matija Čakš in David Stupica. Gladko, z okoli 67-odstotki, je zmagal Čakš, ki je v svojem prvem odzivu po zmagi dejal:

 

Poraženec David Stupica pa se po volitvah umika s politične scene, saj tudi v občinski svet ni bil izvoljen. A razočaranje, pravi, ni preveliko:

 Veterinar Matija Čakš bo sedel na županski stolček v Šmarju. Takole je po zmagi odprl penino. 

Tesno, a brez spremembe
V Poljčanah na županskem stolčku ostaja Stanislav Kovačič. Svoj glas mu je namenilo dobrih 53 odstotkov volivcev. Predvolilna kampanja, v kateri si je zmage želel tudi Tomaž Kokot, je bila precej burna. In kaj Kovačiču pomeni zmaga?

Poraženec volitev v občini Poljčane Tomaž Kokot pravi, da nad izidom ni razočaran:

Kokot še dodaja, da bodo podpirali dobre projekte starega novega župana. Pravi tudi, da bo čez štiri leta verjetno znova poskušal postati poljčanski župan.

Stanislav Kovačič še ostaja župan.

Dodajmo še, da so rezultati še neuradni, podrobnosti o volitvah in rezultate v ostalih občinah pa najdete TUKAJ. (BF, AD, TMG)