maj 6, 2020

Zrečani ostro proti zaprtju poslovalnice Abanke v kraju

Z epidemijo koronavirusa je Abanka začasno zaprla več poslovalnic po državi, med drugim v Zrečah. Zdaj bo, kot kaže, odločitev postala trajna. Vodstvo občine in občani so ogorčeni, saj bodo morali na banko tudi po 1. juniju v Slovenske Konjice, kjer je v minulih tednih prihajalo do velike gneče.

V občini Zreče se ne strinjajo, da bodo po več kot 33 letih izgubili pri njih edini bančni servis. (Foto: Občina Zreče)

Opozarjajo na neustrezno komunikacijo
Da ne odobravajo zaprtja poslovalnice Abanke v Zrečah v času epidemije koronavirusa, so občani opozarjali že vse od zaprta poslovalnice. Na banko so se morali namreč odpraviti v Slovenske Konjice, kjer pa je prihajalo do gostitev, zgodilo se je tudi, da so jim banko, ko so čakali v vrsti, pred nosom zaprli. Odločitev o zaprtju poslovalnice v Zrečah bo, kot kaže, trajna. Župan Občine Zreče Boris Podvršnik nam je razložil:

Podvršnik ob tem izpostavlja neustrezen način komunikacije Abanke z lokalno skupnostjo. O razlogih za zaprtje, ki sta jih na včerajšnjem sestanku navedli predstavnici banke, pa pravi:

Proti zaprtju tudi s civilno iniciativo in peticijo
V Zrečah so nad to odločitvijo ogorčeni in razočarani. Po več kot 33 letih, kot pravijo, vrata zapira edini bančni servis za skoraj 6.500 prebivalcev, med katerimi je več kot 4.300 zaposlenih. Podvršnik pravi, da poslovalnico potrebujejo tudi ranljive, starejše skupine, ki ne poznajo in ne uporabljajo elektronskega poslovanja. Ob tem razlaga:

In kakšni bodo naslednji koraki? Podvršnik pravi, da se bodo proti zaprtju poslovalnice borili z vsemi sredstvi:

„Skrbi nas tudi to, da mi nismo najmanjša občina v tej seriji zapiranj, še osem drugih je. Med njimi večje od naše. In župani iz teh občin se sprašujemo, kam to vodi? Prav gotovo v pretirano centralizacijo, na kar opozarjamo na številnih področjih, ne samo župani, ampak tudi strokovnjaki. To po mojem mnenju ni dobro za razvoj države, predvsem pa ne za razvoj podeželja in občin, kot je občina Zreče,“ še pravi Podvršnik. 

Starejše bodo iz Zreč vozili v Slovenske Konjice
Iz Abanke so nam med tem sporočili, da je odločitev o zaprtju poslovne enote v Zrečah del optimizacije poslovne mreže. „Poslovalnica Zreče je manjša poslovalnica, ki je že danes odstopala od minimalnih standardov, ki jih sicer v Abanki zagotavljamo našim strankam, zato smo se odločili, da stranke preusmerimo v poslovalnico v Slovenskih Konjicah. Poslovalnica v Slovenskih Konjicah je od Zreč oddaljena približno 5 kilometrov, prostori so večji, kar strankam omogoča boljšo uporabniško izkušnjo in več zasebnosti pri opravljanju njihovih bančnih storitev. Odpiranje in zapiraje poslovalnic in uvajanje novih storitev je del stalnega procesa v banki in ni povezano z obstoječo situacijo COVID-19,“ so zapisali in dodali, da lahko njihove stranke storitve opravijo tudi v katerikoli drugi enoti Abanke ali pa se odločijo za poslovanje preko digitalnih poti. Na obstoječi lokaciji ostaja bankomat, ki bo omogočal strankam nemoteno gotovinsko poslovanje in plačevanje položnic. V Abanki sicer pravijo še, da bodo ob zaprtju poslovalnice v Zrečah poskrbeli za tedenski prevoz najbolj ranljivih skupin v poslovalnico Slovenske Konjice, stranke poslovalnice pa bodo o zaprtju obvestili z osebnim dopisom. „V prihodnosti, ob popolni združitvi Abanke z Novo KBM, bo našim strankam na voljo tudi opravljanje storitev v poslovalnicah pošte in Nove KBM,“ so še zapisali. (NS)