september 15, 2020

Župan Branko Kidrič: Rogaška Slatina stolp potrebuje

V Rogaški Slatini, kot je znano, poteka zbiranje podpisov za referendum, kjer bi občani med drugim odločali o postavitvi 106-metrskega razglednega stolpa. Župan danes odgovarja, da občina stolp potrebuje zlasti za povečanje števila obiskovalcev in ureditev področja nekdanjega mizarstva.

Dopoldne je slatinski župan Branko Kidrič predstavil razloge, zakaj meni, da Rogaška Slatina potrebuje 106-metrski razgledni stolp Kristal. (Foto: Štajerski val)

V Rogaški Slatini, kot smo že poročali, zbirajo podpise za referendum. Njegova pobudnica je Eva Žgajner, na njem pa bi občani odločali o uveljavitvi odloka prostorskega načrta, ki med drugim predvideva postavitev razglednega stolpa Kristal na območju nekdanjega mizarstva. Pobudniki referenduma občini očitajo, da je lokacija stolpa neustrezna ter da bi denar, namenjen stolpu, občina morala nameniti drugim projektom, ki jih občani bolj potrebujejo. Motita jih tudi projekta, ki spremljata postavitev stolpa – gradnja nadhoda Sonce in Evropskega orglarskega centra. Slednji je sicer naložba zasebnika, orglarja Antona Škrabla. Zakaj želijo referendum, do kdaj zbirajo podpise in koliko jih potrebujejo, da bi o referendumu odločal občinski svet, so predstavili minuli teden, o tem podrobneje preberite in prisluhnite TUKAJ.

Župan prepričan, da bi stolp privabil več obiskovalcev
To dopoldne pa je novinarjem razloge, zakaj meni, da Rogaška Slatina stolp Kristal potrebuje, predstavil župan Branko Kidrič. Pobudo za referendum komentira tako:

Kot glavno prednost razglednega stolpa Kristal Kidrič vidi njegovo višino. Stolp bi bil visok 106 metrov, s čimer bi bil najvišji razgledni in mestni stolp v Sloveniji, tudi najvišja stavba v državi. Na vrhu naj bi imel teraso. Kidrič pravi, da v Sloveniji prav tako še ni stolpa v urbanem središču. Glavni cilj projekta pa je povečati število dnevnih obiskovalcev in gostov, ki v Rogaški Slatini bivajo več dni. Podrobneje o tem, zakaj po njegovem mnenju občina potrebuje stolp, pa v posnetku.

Uresničitev celotnega projekta bi stala 2,1 milijona evrov. Kidrič dodaja, da nameravajo projekt uresničiti iz treh virov financiranja. Tretjino bi prispevala občina iz lastnih virov, ki so jih prihranili, ko so za drug projekt dobili nenačrtovana dodatna sredstva. Tretjino bi pridobili iz turistične takse, tretjino pa iz sredstev donatorjev. Teh je po Kidričevih besedah več kot 50. Stolp bi sicer ponudil dve neposredni in 15 posrednih delovnih mest. 

Takšen bi bil 106 metrov visok razgledni stolp. (Foto: Občina Rogaška Slatina)

Parikirišča in nadhod, kaj pa orglarski center?
Pri spremljevalnih projektih Kidrič izpostavlja parkirišče P+R ob stolpu, kjer bi bilo 50 parkirnih mest za avtomobile, 30 za kolesa in tudi prostor za avtobuse, na vrhu stolpa pa virtualno doživetje, s katerim bi obiskovalci spoznavali zgodovino in okolico Rogaške. Z nadhodom Sonce bi, kot dodaja, povezali zdraviliško jedro z vznožjem Tržaškega hriba, kjer bi stal stolp. O projektu orglarskega centra, za kar naj bi Anton Škrabl še urejal lastništvo zemljišča, pa:

Ob tem Kidrič dodaja, da stolpa na področju Janine ali nekdanjega gostišča Bellevue, ne morejo postaviti, ker da zemljišča niso v lasti občine, prav tako bi zaščita Zavoda za varstvo kulturne dediščine otežila postopke. Prav tako ne želi, da bi stolp Kristal postavil zasebnik, saj da bi občina tako izgubila letne prilive v proračun.

Občina je sicer svoje argumente za stolp podrobneje zbrala TUKAJ. (TMG)