april 27, 2016

Na Boču poklon državnemu prazniku

Na Boču so že tradicionalno pripravili slovesnost ob dnevu upora proti okupatorju. Kljub slabemu vremenu je bila udeležba dobra, zbrane je nagovoril poslanec in nekdanji minister za obrambo Janko Veber. Poudaril je pomen sloge, tako nekoč kot danes.

Zbor praporščakov pri planinskem domu na Boču.

Narodna zavest za ohranitev države
»Če ne bi bilo oboroženega upora proti okupatorju, bi rapalska meja, ki je potekala od Triglava do Snežnika, ostala še do današnjih dni in več kot 400 tisoč Slovencev bi ostalo v Italiji. Vse to smo si vrnili z bojem,« je na spominski slovesnosti povedal letošnji slavnostni govornik Janko Veber in dodal, da je bila samozavest tista, ki nas je pripeljala do samostojne države. Veber je ob tem še poudaril, da se moramo zavedati, »da pohlep zaslepi skrb za sočloveka in ne krepi narodne zavesti, ki nas je v vsej svoji zgodovini ohranjala pri življenju.«

Pogled v prihodnost obrambe za domovino
Kot bivši minister za obrambo je Veber v svojem govoru nekaj besed namenil tudi obrambi za domovino: »Dejstvo je, da se moramo upirati na ljudi, tako kot smo se v 2. svetovni vojni, ko nismo imeli denarja in orožja, pa vendar smo razvili učinkovit obrambni sistem.« Kot rešitev je predlagal ponovno vključevanje mladih v sistem usposabljanja za obrambo domovine, tako imenovano naborništvo. Poudaril pa je tudi pomen sloge, tako nekoč kot danes. Podrobneje mu prisluhnite v spodnjem posnetku.

Proslava osmih občin
K spominu na žrtve druge čete prvega bataljona Kozjanskega odreda so se pridružile občine Poljčane, Slovenska Bistrica, Oplotnica, Makole, Rogaška Slatina, Rogatec, Šmarje pri Jelšah in Podčetrtek. Pri spomeniku padlim borcem NOB na Boču se je kljub slabšemu vremenu zbralo veliko ljudi, ki so se žrtvam poklonili s polaganjem vencev. Poleg številnih domačinov in pohodnikov so se slovesnosti udeležili slatinski in poljčanski župan, člani združenja Sever, Zveze združenja borcev za vrednote NOB in predstavniki Slovenske vojske. Kulturni program so oblikovali Godba na pihala KUD-a Janko Živko Poljčane in učenci Osnovne šole Poljčane. (PŽ)

Galerija slik

Datoteke

Janko Veber o pomenu sloge