oktober 4, 2017

Na Celjskem o demenci

Na Celjskem želijo s projektom Demenca med nami izobraževati in osveščati o načinih obvladovanja demence, vse bolj razširjene bolezni sodobnega časa. Pod okriljem Doma starejših Šentjur bo devet projektnih partnerjev usposabljalo strokovnjake, svojce in bolnike, s ciljem prispevati k demenci bolj prijaznemu okolju.

Projektni partnerji v Šentjurju ob podpisu pogodbe.

Demenca izziv celotne družbe
Dom starejših Šentjur skupaj s partnerji projekta Demenca med nami vabi strokovno in laično javnost k izobraževanju in usposabljanju o demenci. Kronična napredujoča možganska bolezen, ki prizadene možganske funkcije, kot so spomin, mišljenje, orientacija, razumevanje, učne in govorne sposobnosti ter sposobnosti presoje, je v zadnjih letih med starostniki vse bolj razširjenja, zato so po besedah direktorice šentjurskega doma starejših Vesne Vodišek Razboršek tovrstna usposabljanja še kako potrebna. »Namen in cilj je osveščati javnost o bolezni, poteku bolezni, kako ravnati z demenco v domačem okolju in kako v strokovnih krogih, kot so centri za socialno delo, bolnišnice, zdravstveni domovi,« razlaga direktorica in dodaja, da v projektu sodelujejo še Splošna bolnišnica Celje, ZD Celje, ZD Šmarje pri Jelšah, ZD Šentjur, Pegazov dom Rogaška Slatina, Center za socialno delo Šentjur, Spominčica Šentjur in Dom upokojencev Šentjur.

Cilj: čim daljše bivanje v domačem okolju
Projekt izobraževanja in osveščanja Demenca med nami je razdeljen v dva modula. Letos bodo začeli izobraževati in osveščati strokovnjake, prihodnje leto pa laike, torej osebe z demenco, njihove svojce in oskrbovalce. K udeležbi na izobraževanja vabijo v občinah Celje, Šentjur, Dobje, Rogatec, Rogaška Slatina, Šmarje pri Jelšah, Podčetrtek, Kozje in Bistrica ob Sotli. Kot je izpostavila Vesna Vodišek Razboršek, želijo bolnikom z osveščanjem zagotavljati večje možnosti za čim daljše bivanje v domačem okolju, hkrati pa v sodelovanju z njihovimi svojci in skrbniki oblikovati demenci prijazno in domače okolje. Dobrih 56 tisoč evrov vreden projekt bo financiralo ministrstvo za zdravje, trajal pa bo do novembra 2018. Da je demenca kot epidemija sodobnega sveta velik izziv tako za bolnike, njihove svojce kot za zdravstvene delavce, se strinjata tudi Franc Vindišar, strokovni direktor Splošne bolnišnice Celje, in Mojca Stoper iz Spominčice Šentjur, Združenja zahodnoštajerske pokrajine za pomoč pri demenci. Prisluhnite jima v spodnjih posnetkih. (SP)

Datoteke

Franc Vindišar o izzivih demence

Mojca Stoper o dejavnosti Spominčice Šentjur