avgust 25, 2018

Na celjskem gradu oživela dinastija Celjskih

Stari grad Celje je bogatejši za novo stalno razstavo. Teatru groze v Friderikovem stolpu se je v stolpu nad Pelikanovo potjo pridružila razstava Platno življenja dinastije Celjskih. Med sprehodom skozi tri etaže grajskega stolpa boste stopili v preteklost, v čas prve polovice in sredine 15. stoletja.

V času, ko bo na Starem gradu Živa zgodovina (tematski vikend, s predstavitvami viteških skupin), bodo organizirali voden ogled razstave Platno življenja dinastije Celjskih. (Foto: Radio Štajerski val)

Tri etaže, trije segmenti grajskega življenja
Razstava Platno življenja dinastije Celjskih je pravzaprav scenska predstavitev predmetov in oblačil iz časa Celjskih grofov in knezov. Ustvarilo jo je Društvo ljubiteljev srednjega veka Druščina Zlate ostroge, v sodelovanju in ob finančni podpori Zavoda Celeia Celje. V treh etažah Pelikanovega stolpa lahko tako spoznate tri segmente grajskega življenja: vojaškega, učenega in gosposkega. Razstava je zanimiva, ker zgodovinske predmete prikazuje v prostoru oziroma ambientu, v katerem so jih nekoč uporabljali. Vsi predmeti in oblačila so replike, ki so jih člani društva izdelali na podlagi raziskav materialnih in slikovnih virov. Številne originale teh replik so našli prav v Celju. Nekaj utrinkov z odprtja razstave si oglejte v spodnji galeriji, za pristno doživetje pa bo najbolje, da razstavo na celjskem Starem gradu tudi obiščete. (NS)

Galerija slik