junij 4, 2020

Na Celjskem največ brezposelnih v Laškem

V času epidemije koronavirusa je po vsej državi narasla brezposelnost. Na Celjskem je največja brezposelnost v Laškem. Odpuščali so zlasti manjši delodajalci. Preverili smo tudi, kako se na celjskem zavodu pripravljajo na odpuščanja v Steklarni Rogaška in kaj pričakujejo v prihodnjih mesecih.

Na Celjskem je najvišja brezposelnost v Laškem. (Foto: Štajerski val)

Po trenutnih podatkih zavoda za zaposlovanje je v Sloveniji registrirano brezposelnih 90.415 ljudi. Na Celjskem je brezposelnost v primerjavi s Slovenijo nižja, ugotavljajo na celjski območni službi zavoda. Pri njih je bilo ob koncu maja 9803 brezposelnih. Največ ljudi je na celjski zavod sicer prijavljenih v Laškem in Žalcu, pri čemer vodja celjske službe zavoda Alenka Rumbak pravi:

Število brezposelnostih se je na Celjskem v primerjavi z lanskim letom povišalo za 23 odstotkov, v primerjavi z aprilom so maja zabeležili 1,7-odstotno rast. V aprilu je bilo na zavod novo prijavljenih 1499 oseb. V maju je ta številka padla na 762 oseb. Rumbakova pa pri tem izpostavlja:

Čeprav se stopnjevanje brezposelnosti umirja, so v prvih dneh junija že zabeležili 61 novoprijavljenih. Ob tem Alenka Rumbak poudarja, da posledice brezposelnosti segajo na vsa področja življenja človeka.

Brez dela tudi kadri deficitarnih poklicev
Ob tem pa opozarja tudi na daljnosežnost posledic epidemije novega koronavirusa. Med dugim jo skrbijo podatki za avtomobilsko industrijo in gospodarske subjekte, povezane z njo.

Je pa epidemija prinesla še eno novost za zavodu – prvič po več letih imajo na zalogi kadre iz deficitarnih poklicev.

Podrobnosti o presežnih delavcih v steklarni julija
Ni pa še znano, kam se uvrščajo ljudje, ki so oz. še bodo delo izgubili v Steklarni Rogaška. Kot smo že poročali, so včeraj v Steklarni Rogaška začeli vročati odpovedi delovnih razmerij. Sprva naj bi bilo presežnih delavcev 200, zdaj so številko znižali na 137. Rumbakova pa dodaja:

 

Pričakuje, da bodo podatke dobili z julijem, po izteku odpovednega roka, ter takrat začeli iskati izhode iz brezposelnosti. Ob tem pa Rumbakova tistim, ki izgubijo delo, ponovno svetuje, naj se čim prej prijavijo na zavod za zaposlovanje. Tako bodo prej lahko koristili pravice, kot je denimo denarno nadomestilo za čas brezposelnosti. (TMG)