julij 15, 2020

Na Celjskem največ brezposelnih v Šmarju

Junija se je brezposelnost malo znižala tudi v naših krajih, a še vedno je veliko višja kot lani tak čas. Največ brezposelnih je po koncu epidemije v Šmarju pri Jelšah. Po kakšnem kadru delodajalci najbolj povprašujejo in kaj si na trgu dela obetajo v prihodnje, smo se pozanimali na celjski službi zavoda za zaposlovanje.

Po koncu epidemije, junija, je bila brezposelnost na Celjskem najvišja v Šmarju pri Jelšah. (Foto: Štajerski val)

V Sloveniji je bila junija prvič po treh mesecih brezposelnost spet nižja, za dober odstotek je upadla v primerjavi z majem. Rahlo se je brezposelnost znižala tudi na Celjskem, a upad po podatkih celjske območne službe zavoda za zaposlovanje ni bistven. Znaša 0,3 odstotka. Konec junija je bilo tako v regiji 9774 brezposlenih, kar je v primerjavi s takim časom lani za 25 odstotkov več. Vodja celjske območne službe zavoda Alenka Rumbak to komentira tako:

Upa, da se bo po poletju, ko so aktualne sezonske zaposlitve, število zaposlitev še povečevalo.

Po čem najbolj povprašujejo delodajalci?
Najhitreje se sicer zaposlujejo ljudje, ki so med epidemijo izgubili delo v deficitarnih poklicih, kot so kuharji, natakarji, varilci, strojniki in vozniki. Kadrov teh profilov na zavodu ni bilo več let, pravi Rumbakova, zato meni, da je tudi priložnost za delodajalce, da najdejo kakovosten kader. Ob tem pojasnjuje:

Na zavodu opažajo, da je največ povpraševanja prav po deficitarnem kadru, ki ga delodajalci težje poiščejo brez pomoči zavoda. Kateri poklici so to?

Ob tem pa Rumbakova opozarja, da je kar 18 odstotkov brezposlenih invalidov, 37,5 odstotka pa jih je starejših od 50 let. Gre za ciljni skupini, ki še težje vstopata na trg dela.

Na Celjskem največ brezposelnih v Šmarju
Na Celjskem je bila junija najvišja stopnja brezposelnosti v Šmarju pri Jelšah, 10,7-odstotna. Najnižja je bila v Laškem, 9,2-odstotna. Sicer je v regiji povprečje pri 10,1, v Sloveniji pa 9,1. Največji porast brezposelnosti v primerjavi z lanskim letom je v regiji prav tako v Šmarju pri Jelšah, pa tudi v občini Celje. Porast brezposelnosti v Šmarju pri Jelšah Rumbakova pripisuje zlasti posledicam zaustavitve gospodarstva v času epidemije:

Odpuščanja v Steklarni Rogaška tako, kot pojasnjuje Alenka Rumbak, še niso pustila sledi v evidenci zavoda. Odpovedi so se namreč začele vročati pred kratkim, minuli mesec, zato še niso zaznali odkrite brezposelnosti v svojih podatkih. (TMG)