marec 21, 2019

Na celjski urgenci manj nenujnih obiskov

Že dobra tri leta v Celju deluje nov urgentni center. Vse od odprtja je število bolnikov, ki poiščejo pomoč v ambulantah enote splošne nujne medicinske pomoči, iz meseca v mesec naraščalo, na kar pa so vplivali tudi nenujni obiski. Julija lani so za tovrstne primere začeli zaračunavati. Je ukrep skrajšal vrste?

V Urgentnem centru Celje so od julija lani pa do konca letošnjega februarja izdali 85 računov za primere nenujnih obiskov ambulant nujne medicinske pomoči. (Foto: Radio Štajerski val)

Boljša dostopnost do nujne pomoči in razbremenjeni zdravniki
Povprečno dnevno število bolnikov urgentnega centra se je v letu 2017 po podatkih Splošne bolnišnice Celje glede na leto 2016 povečalo za skoraj 25 odstotkov. V prvih šestih mesecih lanskega leta pa še za dodatnih 10 odstotkov. Med njimi so bili tudi številni pacienti, ki so v urgentnem centru iskali nenujno pomoč in tako dodatno bremenili zdravnike ter hkrati daljšali čakalni čas na obravavo. Da bi preprečili oz. zmanjšali tovrstne primere, so zanje začeli zaračunavati, o čemer smo podrobneje že pisali, preberite TUKAJ. Strokovnega direktorja celjske bolnišnice Franca Vindišarja smo povprašali, kako se je obnesel ukrep:

In koliko računov za nenujne primere obiskov urgence so izdali od uvedbe ukrepa do konca letošnjega februarja? Vindišar odgovarja:

Skoraj polovica od 85 računov je bila izdanih za nenujni prvi pregled. Med nenujnimi primeri Vindišar sicer izpostavlja na primer obiske zaradi starih poškodb, spremembe na koži, obiske zaradi pikov klopov, pa tudi bolečin, ki trajajo že dlje časa. (NS)