junij 18, 2017

Na Dirki po Sloveniji najhitrejši Poljak

Na štiridnevni kolesarski Dirki po Sloveniji je zmagal Poljak Rafal Majka. Najhitrejši Slovenec v skupnem seštevku je bil Tadej Pogačar na 5. mestu, navdušil pa je tudi Luka Mezgec z zmago na drugi etapi. Kolesarje smo videli tudi v naših krajih.

V karavani na Dirki po Sloveniji je bilo okoli 150 kolesarjev, takole so drveli mimo Šentjurja.

Odločil vzpon na Roglo
Rafal Majka je na skoraj 600-kilometrski dirki za zmago potreboval dobrih 15 ur in 16 minut. Le 7 sekund počasnejši je bil Italijan Visconti, tretji je bil z zaostankom 17 sekund Avstralec Haig. Četrti na dirki je bil Avstrijec Műhlberger, peti pa najboljši Slovenec, komaj 18-letni Tadej Pogačar, kolesar ljubljanske ekipe Rog. Majka, favorit dirke, si je zmago zagotovil v tretji etapi, od Celja na vrh Rogle.

Mimo številnih naših krajev
Na tretji etapi so kolesarji prekolesarili skoraj 170 kilometrov, peljali so iz Celja, mimo Žalca, nazaj v Celje ter nato mimo Šentjurja, Vojnika, Vitanja, Oplotnice, Zreč, Slovenskih Konjic in Slovenske Bistrice na vrh Rogle. V naših krajih je bila tudi zadnja, nedeljska etapa. Začela se je v Rogaški Slatini ter vodila mimo Šmarja pri Jelšah, Šentjurja, Celja in Laškega do Zidanega mosta proti cilju v Novem mestu. Dobil jo je Irec Sam Bennett, ki je bil najhitrejši tudi na prvi etapi od Kopra do Kočevja.

Odlična turistična promocija
Dirka je ob ceste privabila veliko navijačev, številni pa so si dirko ogledali po televiziji, letos jo je poleg Televizije Slovenija prvič prenašal tudi Eurosport, v 75 različnih držav po vsem svetu. Tako je bilo nad našimi kraji kar nekaj krat videti tudi helikopter. Dogodek je bil tako tudi odlična priložnost za turistično promocijo Slovenije, ki je s sloganom »Fight for green« - »Borite se za zeleno« vabila s posnetki neokrnjene narave. Mi smo kolesarje pričakali v Šentjurju, v Zrečah ter na poti na Roglo. Spodaj vidite nekaj fotoutrinkov, videozapisa pa na našem Facebooku. (AD)  

Galerija slik