junij 28, 2017

Na dopustu ne pozabite na zavarovanje!

Čas dopustov je tukaj in marsikoga bo pot na oddih vodila tudi v tujino. Za brezskrben dopust si moramo urediti zavarovanje. Če potujete v države Evropske unije, ne pozabite doma evropske kartice zavarovanja, če greste dlje, potrebujete turistično zavarovanje z asistenco v tujini.

Z evropsko kartico zavarovanja lahko zdravstvene storitve uveljavljate v državah Evropske unije in še nekaterih.

Kako jo naročiti?
Ko se odpravimo čez mejo, si moramo zagotoviti posebne listine oz. certifikate, ki nam zagotavljajo zdravstveno varstvo. Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja velja v vseh državah Evropske unije, v državah Evropskega gospodarskega prostora (Islandija, Liechtenstein in Norveška) ter v državah, s katerimi ima Slovenija sklenjene sporazume o socialnem zavarovanju, to so Avstralija, Bosna in Hercegovina, Črna gora, Makedonija in Srbija. Kartica je veljavna največ eno leto, za upokojence in mladino do 18. leta pa 5 let. Evropsko kartico zavarovanja lahko vsi, ki imate urejeno zdravstveno zavarovanje, brezplačno naročite prek spletne strani ZZZS, preko sms sporočila ali pa obiščemo katero od enot ZZZS. Ne pozabite, da je treba kartico naročiti vsaj štiri delovne dni pred odhodom v tujino.

Velja v javnih zdravstvenih ustanovah
Če v tujini potrebujete zdravstveno oskrbo, lahko kartico zdravstvenega zavarovanja uveljavljamo v javnih zdravstvenih institucijah, obseg storitev, ki jih krije zavarovanje, je odvisen od države, kjer smo. Če boste pomoč poiskali v zasebnih institucijah, boste samoplačniki. V nekaterih primerih pa zavarovalnica stroške zdravljenja povrne po prihodu domov, zato je dobro shraniti originalni račun in zdravniško dokumentacijo. Več o evropski kartici zdravstvenega zavarovanja in o zavarovanju, ki ga potrebujemo, če potujemo izven Evropske unije, prisluhnite v spodnjem posnetku. Suzana Potočnik se je pogovarjala z vodjo oddelka za mednarodno zdravstveno zavarovanje pri mariborski območni enoti Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije Darinko Sabolek. (SuP)

Datoteke

Darinka Sabolek o zdravstvenem zavarovanju