junij 23, 2016

Na Konjiškem izdelujejo žirokopterje

Na Konjiškem se rojeva uspešna poslovna zgodba, povezana z izdelavo žirokopterjev. Razvijajo in proizvajajo jih v razvojno-tehnološkem centru podjetja Trixy Aviation, ki ima sedež na Letališču Slovenske Konjice.

Konjiška delegacija med ogledom razvojno-tehniloškega centra, z njimi tudi Eva Štravs Podlogar z ministrstva za gospodarstvo. (Foto: Občina Slovenske Konjice)

Z ambicioznimi načrti
Žirokopter velja za najbolj varno zračno plovilo, je mešanica ultralahkega letala in helikopterja. Podjetje Trixy Aviation ga razvija v Žičah, v svojem razvojno-tehnološkem centru. Ta ima sicer sedež na Letališču Slovenske Konjice. V centru je 16 zaposlenih, doslej so na različne konce sveta prodali približno 100 žirokopterjev. Prodajo bodo povečevali, saj plovilo tehnološko nenehno izboljšujejo. Koristiti ga je mogoče v različne namene. Primerno je denimo za iskanje pogrešanih oseb, fotografiranje v zahtevnejših razmerah, za najrazličnejše raziskave in podobno. Predvsem pa je ekonomično plovilo, saj je strošek obratovanja bistveno cenejši v primerjavi s helikopterjem - dosega le desetino njegovega stroška upravljanja. Lastnik podjetja je Rainer Farrag iz Avstrije se je zaradi perspektivnega posla že preselil v konjiško občino. Konjiški župan Miran Gorinšek je prepričan, da bo razvojno-tehnološki center čez dve leti okrepil svojo prepoznavnost v mednarodnem prostoru. Zato je ob Dnevu podjetnikov, ki ga občina tradicionalno organizira v sklopu Konjiških prazničnih dni, lokalne podjetnike popeljal na ogled tega perspektivnega razvojno-tehnološkega centra. (BF)